Poliisin johdolla on Suomen kallein virka-auto. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

IS: Poliisin johdolla 103000 euron virka-auto ministerin liikkeen vuoksi

Huippukallis auto siirtyi, kun sisäministeri Maria Ohisalo halusi hybridi-BMW:n. 

Ilta-Sanomat kertoo virka-autoselvityksessään Helsingin poliisilaitoksen ylimmällä johdolla olevan käytössään vuosimallin 2019 Mercedes-Benz E 400 d 4Matic Sedan. Se maksoi 103 596,24 euroa ja arvonlisäveron.

Poliisikomentaja Lasse Aapion, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen ja yksikönjohtajien käytössä oleva auto ohjautui Helsingin poliisilaitokselle, kun sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) halusi polttomoottoriauton sijaan hybridin.

Poliisilaitos sai näin sisäministerin entisen auton. Ohisalon käytössä se oli ollut vain reilun vuoden.

Maria Ohisalon uudeksi virka-autoksi hankittiin BMW 5-sarjan G30 Sedan 530e xDrive a charged edition. Hybridi-BMW maksoi 62 005,55 euroa.

Valtioneuvostolla on 50 autoa, joista 15 on hybridejä tai täyssähköautoja.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen käytössä on Mercedes-Benz E 400 d 4Matic Sedan. Sen hankintakustannus oli ilman arvonlisäveroa 88 908,15 euroa.

EDIT: Sisäministerin erityisavustaja Sameli Sivonen kommentoi uutista toteamalla, että sisäministeriä kuljettaa aina Helsingin poliisi. Sivosen mukaan ”kuljettamiseen he käyttävät omia autojaan, eikä Helsingin poliisille siis ole siirtynyt mitään autoa. Valtioneuvosto on uusinut muita autojaan hybrideiksi, minkä yhteydessä päätettiin uusia myös sisäministerin auto yhdenmukaisiksi valtioneuvoston ajoneuvostrategian kanssa”.

– Samaan aikaan poliisi oli myös hankkimassa uutta edustusautoa, jonka hankinta voitiin jättää tekemättä, kun ministerikuljetuksiin käytetty auto voitiin ottaa tähän käyttöön.

Sivosen mukaan ”kyseessä oleva poliisin auto on huomattavasti halvempi, kuin esimerkiksi vastaavassa käytössä valtioneuvoston hybridit”.

– Ministerillä ei ole mitään sitä vastaan, vaikka häntä kuljetettaisiin halvemmallakin autolla, mutta poliisilla on tottakai erinäisiä vaatimuksia sille, minkälainen auto ministerin kuljettamiseen on syytä olla ihan turvallisuussyistäkin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt