Korona leviää ihmisten tavatessa toisiaan muun muassa työpaikoilla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IS: Näissä tilanteissa virus nyt tarttuu Suomessa

Ylilääkäri korostaa maskin pitämisen merkitystä.

Ilta-Sanomat kertoo tilanteista, joissa koronan virusmuunnos on asiantuntijoiden mukaan Suomessa tarttunut. Tapauksia oli maanantaina varmistettu 556.

Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tartuntatavat ovat samat kuin aiemminkin. Virusmuunnokset tarttuvat nyt nopeammin ja yhä useampaan ihmiseen.

Järvinen korostaa maskien käyttöä, etäisyyden pitämistä ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Virusmuunnosta on hänen mukaansa tarttunut todennäköisimmin tilanteissa, joissa maskia ei ole käytetty.

– Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi ravintolat, työpaikkojen taukotilat ja ystävien kesken tapaaminen sisätiloissa, jos maskia ei käytetä, ylilääkäri Asko Järvinen sanoo IS:lle.

– Virusmuunnoksen kohdalla tartunta-aika voi kuitenkin olla alhaisempi. Mitä lähempänä ollaan ja mitä kauemmin oleskellaan yhdessä, sitä todennäköisempi tartunta on.
 
 Espoon tartunnanjäljityksen koordinoivaa hoitajaa Jasmin Korhosta ovat työllistäneet muun muassa altistumiset työmailla.

– Yleisellä tasolla on mainittava myös työpaikat ja julkinen liikenne, joihin johtavat monesti tartuntaepäilyt, jos ei muuten tiedetä, mistä tartunta olisi voinut tulla, Jasmin Korhonen kertoo IS:ssa.

– Omalla kohdallani viimeisimmät jäljitykset ovat olleet työmaatapauksia. Myös koulutapauksia ilmenee aina paljon. Kollegoja ovat työllistäneet myös päiväkodit ja hoivakodit.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt