X
SULJE MAINOS
Tilanne sairaaloissa voi muodostua kevättä 2020 vaikeammaksi. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

IS: Lääkärit huolissaan kestääkö sairaaloiden kantokyky jouluna

Tehohoitoon joutuvien koronapotilaiden lisäksi influenssapotilaat huolestuttavat.

Koronapandemia kiihtyy ja viidennen korona-aallon huippu on osumassa joulun tienoille. Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalassa tehohoito on äärirajoilla ja koronapotilaita on siirretty muihin sairaaloihin, kertoo Ilta-Sanomat.

Tilanteen on kuvailtu olevan huolestuttava myös muun muassa Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

Joulun pyhinä sairaaloissa on vähemmän henkilökuntaa. Lisäksi pyhäpäivinä voi sattua esimerkiksi tapaturmia, joiden vuoksi ihmiset hakeutuvat päivystykseen. Sairaaloihin voi myös tulvia uusia koronapotilaita hoidettavaksi.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen sanoo IS:lle, että jos koronaviruksen viidennen aallon huippu, influenssakausi, rs-viruspotilaat ja muut päivystyspotilaat sattuvat joulun pyhille samaan aikaan, on odotettavissa vaikeuksia.

– Jos tämä skenaario toteutuu, joudumme tilanteeseen, joka on kevättä 2020 vaikeampi, hän toteaa.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä on joulusta huolissaan.

– Olemme Varsinais-Suomessa hyvin lähellä koronaepidemian tähänastista ilmaantuvuushuippua, oikeastaan vain muutaman pykälän sen alapuolella. Sairaalahoidon tarve on ollut viime aikoina voimakkaan noususuhtainen, Pietilä sanoo IS:lle.

Tilannetta ei Pietilän mukaan helpota se, että influenssavirusepidemian odotetaan alkavan lähiaikoina.

– Meille tulee todennäköisesti enemmän potilaita ja lisäksi omakin henkilökuntamme voi sairastua herkemmin. Henkilökuntaa on joulun aikaan myös normaaleilla lomilla, joka lisää kapasiteetin haavoittuvuutta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen jakaa muiden sairaanhoitopiirien huolen.

– Influenssaepidemia on jokavuotinen huoli sairaaloissa. Ensinnäkin se lisää kuormitusta sairaaloissa etenkin päivystyspotilaiden osalta. Toiseksi influenssa lisää myös muiden tautien esiintymistä, kuten sydäninfarkteja ja aivoveritulppia. Kolmanneksi henkilöstö saattaa sairastaa. Jos työntekijän lapsi sairastaa, monen täytyy ymmärrettävästi jäädä kotiin hoitamaan lasta, Järvinen sanoo Ilta-Sanomille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt