X
SULJE MAINOS
Pirkanmaan käräjäoikeus Tampereella. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

IS: Kauppias löi olutvarasta, sai 20 päiväsakkoa

Oikeus ei pitänyt käytettyjä voimakeinoja hyväksyttävinä.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen kauppiaan olutvarkaan lyömisestä 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Sakkojen lisäksi kauppiaan on maksettava näpistelijälle 200 euroa kivusta ja särystä.

Tapahtumat saivat alkunsa siitä, että tamperelaisessa K-marketissa asioinut nuori mies pyrki ulos kaupasta kahden maksamattoman oluen kanssa. Anastetun omaisuuden arvo oli tasan kaksi euroa.

Näpistelijä ei kuitenkaan onnistunut pääsemään pakoon, sillä kauppias sai yhdessä vartijan kanssa hänet hallintaansa. Näpistelijä vastusteli tilannetta, joka kehittyi painiksi.

Pian näpistelijä yritti lyödä kauppiasta nyrkillä, mutta kauppias sai torjuttua iskun. Tämän jälkeen kauppias tarttui näpistelijään ja löi tätä kasvoihin.

Valvontakameran video paljastaa, että maahan kaatunut näpistelijä jäi pitelemään lyönnin jälkeen kasvojaan.

Kauppias kiisti oikeudessa syytteen lievästä pahoinpitelystä. Hän vetosi pakkokeinolaissa mainittuun kiinniotto-oikeuteen ja katsoi, että hänellä oli lain mukainen oikeus ottaa näpistelijä kiinni verekseltään.

Toissijaisesti hän vetosi hätävarjeluun tai viime kädessä korkeintaan hätävarjelun liioitteluun.

Käräjäoikeus oli eri mieltä. Oikeus katsoo, että kauppiaan käyttämät voimakeinot eivät olleet tilanteeseen nähden oikeasuhtaisia ja puolustettavia.

Oikeus katsoo, että nyrkillä lyöminen pään alueelle voi potentiaalisesti aiheuttaa vakaviakin vammoja ja kiinniotto-oikeuden käyttämisen taustalla on ollut lajissaankin verrattain lievä rikos.

Oikeuden mielestä kyse ei myöskään ollut hätävarjelusta eikä hätävarjelun liioittelusta.

Kaksi olutta näpistänyt sai oikeudessa 30 päiväsakon rangaistuksen näpistyksestä ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamista. Maksettavaa näpistelijälle tuli 40 euron rikosuhrimaksu mukaan lukien 610 euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt