Suomella on EU:n yhteishankintamekanismin kautta ostosopimus 3,7 miljoonaan AstraZenecan annokseen. Myös lisää on pyritty saamaan. LEHTIKUVA / AFP Justin Tallis

IS: Käänne tilanteeseen? ”Kansanrokote” onkin kaikille yli 18-vuotiaille

AstraZenecan koronarokotteelleen hakemassa myyntiluvassa ei ole vanhemman väestön ikärajoitusta.

Ilta-Sanomien tiedon mukaan lääkeyhtiö AstraZenecan Euroopan lääkevirasto EMA:lta koronarokotteelleen hakema myyntilupa koskee kaikkien yli 18-vuotiaiden rokottamista. EMA totesi vielä vuodenvaihteessa, että riittävää ja luotettavaa tutkimusdataa oli vain 18–55-vuotiaista.

AstraZenecan rokote ja sen kiirehtiminen voi olla pandemian kohtalonkysymys. Rokotetta on valmiina kymmeniä miljoonia, ja tarkoitus on päästä nopeasti joukkorokotuksiin myös Suomessa.

Euroopan lääkevirasto EMA sai alkuviikosta Oxfordin/AstraZenecan lupahakemuksen. Siitä on määrä päättää 29. tammikuuta.

IS:n tiedon mukaan haettavassa myyntiluvassa ei ole yläikärajaa. Tutkimusten vaillinaisuuden seurauksena ei rokotteen soveltuvuudesta yli 55-vuotiaille ollut aiemmin tarpeeksi tietoja, mutta tätä ongelmaa ei nyt olisi.

AstraZeneca on toimittanut EMA:lle lisädatapaketin Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa meneillään olevista kliinisistä tutkimuksistaan.

Tampereen yliopiston rokotekeskuksen johtaja, professori Mika Rämet kuvailee IS:lle asian merkitystä suureksi Suomelle, mikäli EMA hyväksyy ”kansanrokotteen” myös ikääntyneemmille.

– Riippuu, miten nopeasti rokotteita saataisiin, mutta kyllä tällä käsitykseni mukaan olisi suuri merkitys. Toki rokotetta on menossa muun muassa Intiaan ja Meksikoon Brittien lisäksi. Riippuu, millainen EU:n hankintasopimus on, mutta potentiaalisesti tämä parantaisi huomattavasti rokotteiden saatavuutta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt