HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

IS: ”Juna meni jo” – johtajalääkäri kitkeränä hallitukselle

HUS:n Markku Mäkijärven mukaan päätös rokotteiden kohdentamisesta tehtiin liian myöhään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että päätös koronarokotusten alueellisesta kohdentamisesta tehtiin liian myöhään eikä sillä ole enää merkitystä epidemian kulkuun.

– Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (Krar) antoi suosituksensa jo 17. maaliskuuta, joten siitä on kulunut kuukausi. Sitten mennee vielä kuukausi, ennen kuin kaikki asetuksessa olevat kriteerit täyttyvät. Jos on vielä lisäksi logistisia haasteita niin voikin olla, että kohdentamiseen jää vain viikko aikaa. Ainakin tässä asiassa päätöksentekoprosessi on ollut liian hidas ja raskas, Mäkijärvi sanoo IS:lle.

Hallitus on linjannut, että rokotuksia voidaan lisäksi väliaikaisesti kohdentaa alueellisesti yhdenmukaisin ja avoimesti määritellyin epidemiologisin perustein. Asetus tulee voimaan maanantaina. Asetuksen rokotusten alueellista kohdentamista koskeva pykälä on määräaikainen, ja se on voimassa 31. toukokuuta saakka.

Kohdentaminen koskee Modernan ja AstraZenecan rokotteita. Rokotteita voidaan kohdentaa vain sellaisille alueille, joiden ilmaantuvuusluku on yli sadan.

– AstraZenecan voi laskea meidän osaltamme pois, jos rajoitukset (ei anneta alle 65-vuotiaille) pysyvät voimassa. Minun tietojeni mukaan Uudellamaalla kaikki yli 65-vuotiaat on viikon–parin sisällä rokotettu, joten rokotteelle ei ole kohderyhmää, Mäkijärvi sanoo IS:lle.

– Käytännössä jäljelle jää siis Modernan rokote. Jos saamme sitä joitain kymmeniä tuhansia Uudellemaalle, niin kyllä se meidän 1,7 miljoonan väestöön suhteutettuna on todella pieni määrä. Jos ajatellaan alkuperäistä tavoitetta eli riskiryhmien suojaamista ja kuolemantapauksien välttämistä, niin se juna meni jo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt