X
SULJE MAINOS
Valkoposkihanhia Paijalan kylässä Tuusulassa viime vuonna. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

IS: Hanhia on pian kaksi kertaa enemmän kuin nyt

Asiantuntijoiden mukaan valkoposkihanhet ovat uhka myös lentoturvallisuudelle.

Valkoposkihanhien aiheuttamat tuhot ovat olleet esillä erityisesti Pohjois-Karjalassa, jossa valtavat lintuparvet ovat tuhonneet viljelijöiden peltoja ja aiheuttaneet miljoonavahinkoja. Suomen kautta muuttavien lintujen määrä kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhtia.

– Teoreettinen riski on olemassa, että jos kanta kasvaa tätä vauhtia, niin niitä on viiden vuoden päästä kaksi kertaa enemmän kuin nyt. 20 vuoden päästä voidaan puhua 10–15 miljoonasta linnusta, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen sanoo Ilta-Sanomille.

Alhaisen mukaan kyseessä on koko Länsi- ja Luoteis-Euroopan yhteinen ongelma. Hanhilaumat ovat todellinen uhka myös esimerkiksi lentoturvallisuudelle.

Tutkijan mukaan Suomessa hanhien elinympäristöstä on käytössä vasta murto-osa. Siksi niiden määrä voi kasvaa melko vapaasti.

– Tiedossa ei ole tekijää, joka rajoittaisi kannan kasvua lähitulevaisuudessa. Osittain tässä nähdään uhkakuvana, että käy kuin Pohjois-Amerikassa kävi lumihanhen kanssa. Se oli pitkään suojeltuna, kunnes kanta lähtikin rajuun kasvuun. Kun lajia alettiin metsästämään, niin kanta oli jo niin iso ettei sitä pystytty enää pitämään kurissa metsästyksen keinoin, ja nyt niitä on siellä kymmeniä miljoonia.

Luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta sanoo IS:lle, että peltotuhoista ”lehdestä lukemalla sitä totaalista tuhoa ei voi ymmärtää. Se on kuin heinäsirkkaparvi”.

– Pari vuotta olen myös pohtinut kannan kasvun rajoittamista tai leikkaamista. Niitä on kohta kaksinkertainen määrä ja haitat vain laajenevat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt