Virkamiesarvio teilaa SDP:n sotemallit. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

IS: Sdp:n sote-vaihtoehdot perustuslain vastaisia

Luottamuksellisen virkamiesmuistion mukaan SDP:n esittämät soten ja maakuntahallinnon vaihtoehdot ovat mahdottomia toteuttaa.

Ilta-Sanomien mukaan soten nykyvaiheita käsiteltiin torstaina hallituksen reformiryhmässä, joka sai eteensä virkamiesvalmistelussa tehdyn muistion SDP:n sotelle esittämistä vaihtoehdoista eli ns. alue- tai sote-kuntamallista.

SDP on sanonut, että jos se on seuraavassa hallituksessa, se pysäyttää nykyisen sote-uudistuksen. SDP ja puheenjohtaja Antti Rinne ovat esittäneet myös omaa aluekuntamalli- tai sote-kunta -vaihtoehtoaan.

IS:n haltuunsa saaman virkamiesarvio mukaa puolueen esittämä malli on perustuslain vastainen ja mahdoton toteuttaa. Virkamiesarvio perustuu SDP:n ja Rinteen julkisuudessa esittämiin näkemyksiin puolueen vaihtoehdoista hallituksen esittämälle maakuntamallille.

”Lisäkuvausten jälkeen Sdp:n malli on vielä toistaiseksi aika tavalla selkiintymätön ja linjaukset ovat osittain ristiriitaisia. Varsinkin rahoituksen osalta (Rinteen) haastattelut antavat epämääräisen kuvan mallista. Lisäksi Rinne on mm. Karjalaisen haastattelussa viitannut, että henkilöstön ja omaisuuden siirtoon sekä valtionosuuksiin liittyvät periaatteet olisivat sote-kuntamallissa ’selkeät ja koetellut’ täsmentämättä mitä tällä tarkoitetaan. Mallia koskevat linjaukset sisältävät kuitenkin jo nyt seikkoja, joiden perustuslainmukaisuus voidaan kyseenalaistaa”, muistiossa todetaan.

Muistio on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä.

Muistiossa todetaan, ettei perustuslaki tunnista SDP:n kaavailemia ”sote-kuntia”, jotka toimisivat nykyisten kuntien rinnalla.

Myös sote-kuntien verotusoikeutta pidetään ristiriitaisena. Muistio varoittaa, että SDP:n malli johtaisi myös kokonaisveroasteen nousuun ja verotuksen yhdenvertaisuuden vaarantumiseen eri alueilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt