Teollisuusliitto Hakaniemessä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

IS: Ay-johtaja tyrmää pääministerin kiky-esityksen

Teollisuusliiton Turja Lehtosen mukaan koulutusoikeus ei ole toiminut ennenkään.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen tyrmää Ilta-Sanomille pääministeri Antti Rinteen (sd.) ehdottaman ”koulutuskikyn”.

Työntekijöitä edustava Lehtonen muistuttaa, että myös koulutuspaketilla on aiemminkin yritetty ratkaista työmarkkinakiistoja. Koulutusoikeus ei ole Lehtosen mukaan koskaan käytännössä toteutunut.

– Olen kohtuullisen pessimisti. Kolmen päivän koulutusoikeus ei pelittänyt silloinkaa, Lehtonen viittaa vuoden 2011 työtaistelutilanteeseen.

Rinne on esittänyt, että kilpailukykysopimuksen kiistellyt tunnit käytettäisiin koulutukseen. Pääministeri on ehdottanut työntekijän henkilökohtaisen koulutustilin avaamista. Koulutustiliä rahoitettaisiin kolmikantaisesti eli valtion, työnantajien ja palkansaajien puolelta.

Teollisuusliiton Lehtosen mukaan ulkopuolelta säädetyt koulutusvelvollisuudet ”eivät välttämättä ole paras mahdollinen tapa ratkaista tilanteita”.

Hän toivoo, että kiky-ratkaisusta sovitaan kolmikantaisesti. Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on kuitenkin torjunut keskitetyn ratkaisun.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt