X
SULJE MAINOS
Iranin parlamentissa on vireillä lakiehdotus useimpien lemmikkieläinten kieltämiseksi. LEHTIKUVA / AFP Atta Kenare

Iranissa halutaan kieltää koirat ja kissat epäpuhtaina

Lakiehdotus lemmikeistä etenee parlamentissa.

Radio Free Europe/Radio Liberty kertoo, että Iranin parlamentissa on valmisteilla laki, joka kieltäisi useimpien lemmikkieläinten pitämisen. Kovan linjan konservatiivit perustelevat lakia ”epäpuhtaiden” eläinten vaarallisilta vaikutuksilta suojautumisella.

Laki kieltäisi iranilaisia omistamasta, kasvattamasta ja kuljettamasta koiria, kissoja, kaneja ja muita tavallisia lemmikkieläimiä. Jos laki hyväksytään, kieltää se myös villieläinten kuten liskojen, käärmeiden, krokotiilien, hiirten, apinoiden ja aasien pitämisen. Lain rikkojille määrättäisiin ankaria rangaistuksia.

Viranomaiset voisivat sallia poikkeuksia sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka tarvitsevat koiria toimeentulossaan tai omaisuutensa vartioinnissa. Yliopistoille ja muille organisaatioille eläinten pitäminen sallittaisiin tieteellistä tutkimusta varten.

Vastaavia rajoituksia on yritetty ottaa aiemminkin käyttöön lemmikkien omistamisen yleistyttyä Iranissa. Papisto pitää lemmikkien pitämistä kodeissa epähygieenisenä ja epäislamilaisena.

Koiran omistaminen on ollut Iranissa kuuma keskustelun aihe vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien. Vallanpitäjät näkevät sen ”moraalisesti turmeltuneena” ja merkkinä lännen vaikutuksesta.

Viime vuosina koiran omistaminen on yleistynyt erityisesti nuorten ja varakkaiden keskuudessa. He näkevät koiran statussymbolina.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt