Skotlannin itsenäisyyttä tukeva mielenilmaus Glasgow'ssa 1. toukokuuta. LEHTIKUVA / AFP / Andy Buchanan

Iranin väitetään sekaantuneen Skotlannin vaaleihin

Itsenäisyyttä tukevat feikkisivustot ovat levittäneet disinformaatiota ennen toukokuun vaaleja.

Iranin väitetään pyörittäneen ”Venäjä-tyylistä disinformaatiokampanjaa” Britannian vakauden horjuttamiseksi.

Kybervaikuttamisen tavoitteena on vahvistaa Skotlannin itsenäisyyttä tukevia puolueita ennen 6. toukokuuta järjestettäviä alueparlamenttivaaleja.

Operaatiota on pyöritetty Henry Jackson Society -ajatuspajan selvityksen mukaan Facebookiin ja Twitteriin luotujen feikkitilien, -ryhmien ja -sivujen avulla.

”Aktivistit” esiintyvät Skotlannin itsenäisyyttä kannattavina henkilöinä ja kehottavat muita käyttäjiä jakavaan separatistista materiaalia, grafiikkaa ja meemejä.

The Times -lehden mukaan Iranin toimijat ovat myös perustaneet verkkosivustoja disinformaation levittämiseksi. Kaaosta ja epäsopua luova kampanja muistuttaa Venäjää kyberoperaatioita, joilla on pyritty heikentämään muita valtioita.

Iranin aiemmat vaikuttamisoperaatiot ovat keskittyneen Irakiin, Israeliin ja Afganistaniin. Skotlantiin liittyvän toiminnan on havaittu kiihtyneen viimeisen vuoden aikana. Hanke on suunniteltu niin, että Iranin johto pystyy kiistämään osallisuutensa ja välttämään mahdolliset seuraukset.

– Tavoite on vahingoittaa vihollismaita, jotka ovat sotilaallisesti ylivoimaisia. Samalla säilytetään kiistettävyys kansainvälisten pakotteiden ja vastahyökkäyksen välttämiseksi, Henry Jackson Societyn raportissa todetaan.

Facebook on ilmoittanut poistaneensa kevään aikana satoja Iraniin yhteydessä olleita feikkisivuja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt