X
SULJE MAINOS
Iranin presidentti Hassan Rouhani. (Photo by - / Iranian Presidency / AFP) / / HO - LEHTIKUVA / AFP

Iranin presidentti IMF:lle: Älkää syrjikö meitä

Iran vaatii kansainvälistä miljardilainaa.

Iranin mukaan ei olisi hyväksyttävää, jos Kansainvälinen valuuttarahasto IMF hylkäisi epäoikeudenmukaisesti Iranin hakeman lainan, jota se tarvitsee koronaviruksen torjumiseksi, toteaa Iranin presidentti Hassan Rouhani.

Asiasta kertoo uutistoimisto Tasnim news agency.

Iranin hallitus on pyytänyt IMF:ltä viiden miljardin dollarin rahoitusta. Tämä olisi ensimmäinen rahoitusjärjestely sitten vuoden 1960. Suurimpana rahoittajana Yhdysvalloilla tosin on valta evätä avustus veto-oikeudellaan. Yhdysvaltain ”maksimaalisen paineen” ulkopolitiikka Irania kohtaan jatkuu vakavasta humanitaarisesta tilanteesta huolimatta

Rouhani varoittaa IMF:ää syrjimästä jäseniään.

– Me maksamme IMF:lle ja Maailmanpankille oman osuutemme. Me emme hyväksy sitä, jos he syrjivät meitä harkitessaan lainahakemustamme.

– Me emme ole pyytäneet IMF:ltä mitään viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana. Jos he eivät nyt täytä velvollisuuttaan kaikkien näiden vuoien jälkeen näin vaikeissa olosuhteissa, niin maailma tuomitsee heidät.

Sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta, se asetti Iranille pakotteita ja kielsi öljykaupan. Tämä vei Iranilta maan suurimman tulonlähteen. Pakotteet eivät kohdistu humanitaarisen avun tuotteisiin, mutta monet empivät kaupankäyntiä Iranin kanssa.

– Yhdysvallat on tarjoutunut auttamaan Irania, mutta se on kieltäytynyt avusta, koska todennäköisesti näkee avun poliittisena ohjauskeinona, todetaan Ulkopoliittisen instituutin FIIA Comment -paperissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt