Qassem Suleimani. Mahmood Hosseini/Wikimedia Commons

Iranin kenraali USA:lle: Emme hyväksy tällaista nöyryytystä

Iranin talouden odotetaan heikkenevän kiristyvien pakotteiden myötä.

Yhdysvaltain Iraniin kohdistama taloudellinen painostus ei saa Teherania istumaan neuvottelupöytään. Neuvotteluiden käyminen tämänhetkisessä tilanteessa tarkoittaisi antautumista, toteaa Iranin vallankumouskaartin vaikutusvaltainen erikoisjoukkojen komentaja Qassem Suleimani.

Yhdysvallat on pyrkinyt sulkemaan Iranin kansainvälisten rahahanojen ulkopuolelle sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna. Pakotteet on tulkittu Yhdysvaltain yritykseksi päästä parempaan neuvotteluasemaan, jos ydinsopimusneuvottelut aloitetaan jälleen.

– Vihollinen haluaa tuoda meidät neuvottelupöytään taloudellisen painostuksen kautta. Neuvottelut tarkoittaisivat antautumista, kenraali Suleimani sanoi maanantaina Teheranissa järjestetyssä poliisipäälliköiden kokouksessa.

– Me emme missään nimessä hyväksy tällaista nöyryytystä.

Yhdysvallat ilmoitti äskettäin lopettavansa Iranin öljynvientiä koskevat erivapaudet. Kaikkiaan kahdeksan valtiota, muun muassa Intia, Japani, Kiina ja Turkki, ovat olleet Yhdysvaltojen ankarien Iran-pakotteiden ulkopuolella.

Iranin inflaation pelätään saavuttavan 40 prosentin tason, ja valtion rahakirstu on tyhjentynyt uhkaavasti USA:n kiristyvien talouspakotteiden seurauksena.

Iranin valuutta on menettänyt arvostaan 60 prosenttia, ja öljynvienti on pudonnut 2,5 miljoonasta 1,2 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt