Iran väittää lennättäneensä tiedustelulennokkia USA:n lentotukialuksen yllä

Iran väittää kuvanneensa USA:n lentotukialusta miehittämättömällä tiedustelulennokilla.

Iran väitti perjantaina, että se lennätti miehittämätöntä tiedustelulennokkia USA:n lentotukialuksen yllä ja otti ”tarkkoja” valokuvia siitä, kertoo Fox News viitaten Iranin televisioon.

Iranin televisio näytti videon väitetystä tapahtumasta. Iranilla on parhaillaan käynnissä laivaston harjoitukset.

USA:n Bahrainiin sijoitetun viidennen laivaston tiedottaja, komentaja Kevin Stephens vahvisti Fox Newsille, että Iranin aseistamaton lennokki lensi suoraan USS Harry S. Truman -lentotukialuksen yli 12. tammikuuta, mutta ei maininnut, oliko kyse samasta tapauksesta.

Välikohtaus sattui vain hieman ennen Euroopan unionin ja Yhdysvaltain ilmoitusta siitä, että Iranin ydinohjelman synnyttämistä talouspakotteista voidaan luopua.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, joka väitetysti näyttää ylhäältäpäin otettua kuvamateriaalia vedessä liikkuvasta lentotukialuksesta, jonka kannella on useita koneita. Lentotukialuksessa ei ole näkyvillä merkkejä, joiden perusteella alus voitaisiin tunnistaa.

Komentaja Stephensin mukaan 12. tammikuuta lentotukialuksen yli lentänyt lennokki ei aiheuttanut vaaraa laivalle, koska lennokki oli aseistamaton eikä aluksella ollut käynnissä lento-operaatioita, komentaja Stephens toteaa.

– Se oli kuitenkin epätavallista ja epäammattimaista.

Iranin television mukaan ylilento tapahtui Iranin laivastoharjoituksen kolmantena päivänä eli perjantaina.

Iranin laivaston komentaja, amiraali Habibollah Sayyari kutsui väitettyä lennokkilentoa ”rohkeuden merkiksi”.

– Miehemme pystyivät menemään lähelle sota-alusta ja ottamaan kaunista ja tarkkaa kuvamateriaalia vieraan vallan taisteluyksiköistä, Sayyari kertoo.

Kommentit