Lentoturman uhreja muistava juliste Teheranissa. LEHTIKUVA/AFP

Iran tutkii, oliko USA:n sodanlietsonta syy lentoturmaan

Pidätettyjen kerrotaan liittyvän koneen alas ampumiseen.

Iranin viranomaiset ovat pidättäneet useita henkilöitä Teheranin lentoturman takia. Asiasta uutisoivan Wall Street Journalin mukaan julkisuuteen ei ole kerrottu, paljonko pidätyksiä on tehty.

Iran kertoo selvittävänsä”kaikki puolet tästä asiasta”. Oikeuslaitoksen tiedottaja Gholamhossein Esmailin mukaan Iran tutkii muun muassa, onko ”USA:n sodanlietsonta” syy turmaan.

Ukraine International Airlinesin lento PS752 putosi Teheranissa varhain aamulla 8. tammikuuta. Iran oli ampunut samana yönä ballistisia ohjuksia amerikkalaisten Irakissa käyttämiin tukikohtiin. Kaikki koneen 176 matkustajaa ja miehistön jäsentä saivat surmansa turmassa. Iran myönsi lopulta viikonloppuna ampuneensa koneen alas.

Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja, prikaatikenraali Amir Ali Hajizadehin mukaan konetta luultiin risteilyohjukseksi. Hän kertoi lauantaina medialle, ettei laukaisupäätöksen tehnyt henkilö ollut kyennyt hakemaan vahvistusta ylemmiltään ”viestintäjärjestelmien sekaannuksen takia”. Lopulta aikaa kerrotaan olleen vain 10 sekuntia, ja laukaisupäätös tehtiin. Ohjuksen on kerrottu räjähtäneen aivan koneen ohjaamon vieressä ja silponeen sen sirpaleilla.

Iranin asevoimat on tarjonnut turmalle hieman erilaista selitystä. New York Timesin  mukaan tapahtunutta perusteltiin lauantaina myös sillä, että kone kääntyi nopeasti ja odottamattomasti kohti tärkeää sotilastukikohtaa. Tiedot yön ja aamun muista lennoista ja saman lentoreitin aiemmista lennoista kuitenkin kumoavat iranilaisväitteet epäilyttävistä manöövereistä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Lentoturma on johtanut Iranissa laajoihin maan hallinnon vastaisiin protesteihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt