Heinäkuusa Iranin vallankumouskaarti otti haltuunsa Stena Impero -säiliöaluksen. LEHTIKUVA / AFP Hasan Shirvani

Iran kutsuu Venäjän sotaharjoitukseen

Iran ja Venäjä aikovat järjestää sotaharjoituksen pohjoisella Intian valtamerellä.

Iran aikoo lisätä sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa, kertoo uutissivusto Newsweek.

Maiden laivastojen on tarkoitus järjestää yhteinen harjoitus pohjoisella Intian valtamerellä lähellä kriisiytyneitä Hormuzinsalmea ja Persianlahtea, jossa USA pyrkii luomaan usean maan koalitiota turvaamaan merenkulun vapautta.

Iranin laivaston komentaja, kontra-amiraali Hossein Khanzadi kertoo allekirjoittaneensa Venäjän kanssa aiepöytäkirjan, joka koskee pääosin maiden merivoimia.

Hänen mukaansa aiepöytäkirjaa voidaan pitää Teheranin ja Moskovan välisten suhteiden käännekohtana.

– Iranin ja Venäjän laivastoharjoitus on tarkoitus järjestää pian, Khanzadi sanoi vieraillessaan Pietarissa juhlistamassa laivaston päivää.

– Intian valtameren ehkä merkittävin alue on sen pohjoisosa, joka virtaa Omaninlahteen, Hormuzinsalmeen ja Persianlahteen.

Yhdysvaltain ja Iranin välit alkoivat kiristyä viime vuoden keväänä, kun USA vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta ja palautti maata koskevat taloudelliset pakotteet.

Iran kertoi heinäkuun alussa ylittäneensä ydinsopimuksessa asetetun rajan uraanin rikastamisessa. Sopimuksen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle

Iran on uhannut rikkoa sopimusta myös muilta osin, elleivät sopimuksen jäljellä olevat osapuolet Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä auta sitä kiertämään pakotteita etenkin öljyn myynnin osalta.

USA:n ja Iranin välit ovat kiristyneet äärimmilleen Hormuzinsalmen ja Persianlahden alueella. USA on syyttänyt Irania alueella seilanneisiin aluksiin kohdistuneista hyökkäyksistä keväällä ja alkukesästä. Yhdysvallat myös vahvisti Lähi-idässä olevia joukkojaan, jonka kerrottiin olevan puolustustoimi Irania vastaan.

Iran ampui kesäkuussa alas amerikkalaisen dronen, minkä seurauksena USA aloitti sotilaallisten vastatoimien valmistelun. Presidentti Donald Trump kuitenkin perui iskut viime hetkellä ja asetti Iranille uusia pakotteita. Yhdysvallat kertoi ampuneensa alas iranilaisen miehittämättömän lennokin heinäkuussa.

Britannia pysäytti heinäkuun alussa iranilaistankkerin Gibraltarilla. Britannian mukaan tankkeri kuljetti pakotteiden vastaisesti öljyä Syyriaan. Iran otti toissa viikon perjantaina haltuunsa Britannian lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin Hormuzinsalmessa. Iranin toimien uskotaan olevan kosto Britannialle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt