Saeed Khatibzadeh. YouTube/Memri TV

Iran hermostui USA:lle ja Israelille: Älkää ylittäkö punaista viivaa

Maiden väliset jännitteet Persianlahdella ovat kasvaneet.

Iran on huolissaan Israelin ja Yhdysvaltain sukellusveneiden liikehdinnästä Persianlahdella, kertoo uutissivusto The Arab Weekly.

Israelin media kertoi viime viikolla israelilaisen sukellusveneen lähteneen matkalle kohti Persianlahtea. Kyseessä on mahdollinen valmistautuminen mihin tahansa Iranin kostoiskuun iranilaisen ydintutkija Mohsen Fakhrizadehin marraskuisen salamurhan jälkeen. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Sukellusveneen kerrotaan seilanneen Egyptin viranomaisten suostumuksella Suezin kanavan läpi Punaisellemerelle ja jatkaneen matkaansa kohti määränpäätään. Tätä pidetään Iranille suunnattuna selkeänä varoituksena, jonka mukaan Israel valmistautuu taisteluun vihamielisyyksien lisääntyessä.

Yhdysvaltain laivasto ilmoitti samaan aikaan siirtäneensä ydinsukellusvene USS Georgian ja kaksi pinta-alusta Iranin edustalla sijaitsevan Hormuzinsalmen halki. Ydinsukellusveneiden liikkeistä kerrotaan vain harvoin julkisuuteen. Laivasto-osastossa olivat mukana myös ohjusristeilijät USS Port Royal ja USS Philippine Sea. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä oli Iranille suunnattu voimannäyttö.

Nyt Iran varoittaa Israelia ja Yhdysvaltoja ylittämästä Iranin asettamaa kansallista turvallisuutta koskevaa ”punaista viivaa” kasvaneen sukellusvenetoiminnan seurauksena.

– Kaikki tietävät, mitä Persianlahti merkitsee Iranille, Iranin ulkoministeriön tiedostusvastaava Saeed Khatibzadeh totesi verkossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Kaikki ovat tietoisia Teheranin turvallisuutta ja kansallista turvallisuutta koskevasta politiikasta… Kaikki tietävät oikein hyvin, kuinka suureksi riski kasvaa, jos Iranin asettamat punaiset viivat ylitetään.

Iran syyttää ydintutkija Mohsen Fakhrizadehin surmasta Israelia. Iranilaiset virkailijat ovat toistuvasti vannoneet kostavansa salamurhan iskemällä Persianlahden alueella sijaitseviin israelilaisiin tai yhdysvaltaisiin kohteisiin.

Myös Yhdysvaltain ja Iranin väliset suhteet ovat kiristyneet toissa viikon sunnuntaina Bagdadissa tehdyn raketti-iskun jälkeen. Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Iranin tukemat miliisijoukot toteuttivat Yhdysvaltain suurlähetystökompleksiin suunnatun hyökkäyksen.

Iranin ulkoministeriö on kiistänyt epäilyt maan osallisuudesta. Raketit aiheuttivat lieviä vaurioita ja haavoittivat lähetystöaluetta suojannutta Irakin asevoimien sotilasta.

Iranin on arveltu suunnittelevan vastaiskua kenraali Qassem Suleimanin kuoleman vuosipäivänä. Yhdysvallat surmasi vallankumouskaartin Quds-joukkoja komentaneen Suleimanin lennokki-iskulla tammikuun 3. päivänä.

Khatibzadehin mukaan Iran on lähettänyt Yhdysvaltain hallinnolle viestejä ja varoittanut sitä olemaan aloittamatta uutta seikkailua juuri ennen vallanvaihtoa Valkoisessa talossa.

– Iran ei pyri kasvattamaan jännitteitä ja vaatii järkeviä ihmisiä Washingtonissa noudattamaan samaa linjaa, kunnes tuleva presidentti Joe Biden syrjäyttää Donald Trumpin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt