Mies käyttää tietokonetta palvelinhuoneessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Iran aloitti kybersodan Israelia vastaan – ”ei kunnioita sääntöjä”

Turva-analyytikoiden mukaan tilanne on elektroninen kylmä sota.

Iranin ja Israelin välinen kyberkonflikti on yltynyt entisestään viime aikoina, kertoo Fox News.

Kriittiset infrastruktuurirakenteet niin Iranissa kuin Israelissa ovat joutuneet kyberhyökkäysten kohteiksi.

– Se, että Iran käyttäytyy niin aggressiivisesti ja yrittää sekoittaa kriittisiä palveluita Israelissa, on todella häiritsevää, sanoo tietoturvallisuuteen erikoistuneen TrustedSec-konsulttiyrityksen toimitusjohtaja David Kennedy.

– Aina kun valtiollinen toimija osallistuu teollisuusvakoiluun, pitää olla todella huolissaan. Kun hyökkäys kohdistuu kriittisiin palveluihin, kuten veteen, sähköön, sairaaloihin tai kuljetukseen, ihmiset joutuvat hengen vaaraan.

Iranin kerrotaan aloittaneen hyökkäykset tekemällä viime kuussa kyberiskun vesilaitoksia vastaan Israelissa. Tästä aiheutui pieniä vahinkoja vesiventtiileille ja ohjausjärjestelmille, mutta vesivarastoille ei aiheutunut pysyviä vahinkoja.

Israel teki vastaiskun toukokuun alussa Iranin Bandar Abbasin satamaterminaaliin. Isku lamautti terminaalin, minkä seurauksena laivaliikenne pysähtyi usean päivän ajaksi. Iran kärsi taloudellisia tappioita, mutta kukaan ei vahingoittunut.

– On epätavallista nähdä valtiollisen toimijan hyökkäävän toisen valtion kriittistä infrastruktuuria vastaan. Tämänkaltaista toimintaa nähdään yleensä sotatilanteissa tai maiden ollessa sodan partaalla, Kennedy sanoo.

– Iran ei kunnioita näitä sääntöjä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt