Iowan todellinen voittaja on Marco Rubio – ratkaisiko tämä mainos Trumpin häviön?

Teksasin senaattori Ted Cruzin ykkössija Iowan vaalikokouksissa ei ollut yllätys, mutta Marco Rubion tulos oli.

Mielipidemittausten perusteella näytti pitkään siltä, että Yhdysvaltojen republikaanipuolueen presidenttiehdokkuudesta on tulossa kisa kahden poliittisen eliitin karttaman ehdokkaan, miljardöörisijoittaja Donald Trumpin ja sooloilijana tunnetun Teksasin senaattorin Ted Cruzin välille.

Iowan maanantaiset vaalikokoukset muuttivat asetelman kertaheitolla. Yllätys ei ollut Ted Cruzin ykkössija. Hän on ollut herännäiskristittyjen vahvana alueena tunnetun Iowan uskonnollisten voimahahmojen suosikki.

Yllätys oli poliittisessa eliitissä yhteistyökykyisenä pidetyn Marco Rubion nousu lähes tasoihin Trumpin kanssa. Rubio sai vaalikokouksissa 23,1 prosenttia annetuista äänistä ja seitsemän edustajaa presidenttiehdokkaan lopulta valitsevaan puoluekokoukseen. Trump sai niin ikään seitsemän valitsijamiestä ja niukasti paremman tuloksen äänissä: 24,3 prosenttia. Ykkössijan vei Cruz 27,7 prosentin äänisaaliilla ja kahdeksalla valitsijamiehellä.

Rubion pyrähdysmäinen nousu kolmen kärkeen Iowassa oli aistittavissa viimeisimmissä mielipidemittauksissa, joissa hän jatkuvasti paransi asemiaan.

Lopulta Iowassa uuden asetelman ratkaisivat ehdokkaita vastaan suunnatut antimainokset ja vaalitapa. Vaalikokouksien luonteeseen kuuluu, että mielipidevaikuttajat pystyvät viime hetkellä puhumaan ympäri äänestäjiä tukemiensa ehdokkaiden taakse itse kokouspaikalla. Se on tuottanut ennenkin yllätyksiä Iowassa mielipidetiedusteluihin nähden.

Sunnuntaina Iowassa ilmestyvissä lehdissä kuten suurimmassa Des Moines Registerissä julkaistiin etusivun mainos, joka oli suunnattu Trumpia vastaan. Mainoksessa kiinnitettiin huomiota Trumpin menneisyydessä esittämiin liberaaleihin linjauksiin, jotka ovat myrkkyä konservatiiviselle republikaanien valtavirralle.

Mainoksessa muistutettiin, että Trump on kertonut olevansa abortin kannattaja, kannattavansa veronkorotuksia, kannattavansa rajoituksia aselakeihin, kannattavansa perhesuunnittelua, kannattavansa julkista terveydenhoitovakuutusta ja kannattavansa laittomille maahanmuuttajille reittiä kansalaisuuteen.

Toisin kuin amerikkalaisessa liberaalissa mediassa ja eurooppalaisissa medioissa on esitetty, Trump ei ole republikaanien oikeistolaista tai konservatiivista laitaa, vaan aiempien näkemystensä perusteella selvästi liberaali. Tätä vastaan republikaanien valtavirta pyrkii hyökkäämään. Trump on tehnyt valtavasti töitä osoittaakseen, että hän on todellinen konservatiivi. Iowassa työ ei riittänyt.

Iowalaislehdissä julkaistun Trump-vastaisen mainoksen oli maksanut Our Principles Pac -niminen organisaatio. Kyseessä on niin sanottu Super Pac (political action committee) eli järjestö, joka kerää rahoitusta jonkun ehdokkaan hyväksi tai jotain vastaan. Kyseinen Super Pac on viime vaalien republikaaniehdokas Mitt Romneyn avustajan Katie Packerin perustama Trumpin ehdokkuutta vastaan taisteleva ryhmittymä.

Rubion asemaa Iowassa paransi se, että hän haastoi osavaltion kampanjassa Cruzin nimenomaan uskonnollisen oikeiston keskuudessa. Myös Cruz kohdisti omat hyökkäyksensä Iowassa loppuvaiheessa enemmän Rubiota kuin Trumpia vastaan. Näin vaalikokousten alla vahvistui konservatiivisiksi miellettyjen Rubion ja Cruzin vastakkainasettelu ja liberaaliksi leimattu Trump pelattiin sivuun.

Iowalla on merkitystä jatkon kannalta. Muiden republikaaniehdokkaiden, erityisesti Floridan ex-kuvernööri Jeb Bushin heikko menestys, korostaa kolmen kärjen asetelmaa. Jatkossa presidenttiehdokkuudesta taistelevat Cruz, Trump ja Rubio. Cruz saanee voitollaan puhtia ja rahaa omaan kampanjaansa, mutta seuraavana vuorossa olevassa New Hampshiressa Cruzilla ei ole ollut paljon kannatusta.

Enemmän liberaaleihin arvoihin kallellaan olevassa Yhdysvaltojen koilliskolkassa Trump on dominoinut mielipidemittauksia hyvin selvästi. Hänellä on ollut viimeaikaisissa mielipidemittauksissa keskimäärin yli 20 prosenttiyksikön etumatka toisena tuleviin Cruziin ja Rubioon nähden New Hampshiressa.

Myös New Hampshiren jälkeen tulevassa Etelä-Carolinassa Trumpin johto on ollut 15 prosenttiyksikön luokkaa toisena tulevaan.

Cruzin mahdollisuudet ykköspaikkaan Iowassa ovat olleet mielipidemittausten mukaan selvät koko ajan. Yhtä selvää mielipidemittausten perusteella on se, että tulevissa osavaltioissa Cruzin asema on paljon heikompi ja Trumpilla on ollut selvä ykkössija.

Rubion osakkeet nousevat jatkossa Iowan menestyksen perusteella. Silloin kisasta tulee lopulta Rubion ja Cruzin tai Rubion ja Trumpin välinen mittelö. Toistaiseksi Trumpin asema muualla kuin Iowassa ja Teksasissa on ollut hyvin vahva.

Kommentit