Meyerin telakka Turussa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Mauri Kotamäki: Investoinnit kasvuun tuplapoistoilla?

Ekonomisti muistuttaa, että yrityksille tärkeintä on talouskasvun jatkuminen ja epävarmuuden vähentyminen.

Hallitus on antanut esityksen koneiden ja kaluston kaksinkertaisesta poistomahdollisuudesta 2020–2023. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa, että yritys saa vähentää tuloksestaan aikaisempaa suuremman osan poistoina, mikä alentaa investoinnin kustannusta.

Idea taitaa olla VM:n kansliapäällikkö Martti Hetemäen tai Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttäsen sulkakynästä. Verottajan sivuilta löytyy havainnollinen esimerkki siitä, kuinka poistot käytännön tasolla toimivat (esimerkkinä pizzauuni).

Hallituksen esitys on suotuisa signaali yrityssektorille. Se viestii, että liian matalasta investoimisaktiivisuudesta kannetaan huolta. Investointiasteen kasvattaminen on yksi tapa nostaa tuottavuutta ja tuottavuuden kasvua kaivataan kaikkialla maailmassa.

Mistään ihmelääkkeestä tuplapoistoissa ei kuitenkaan ole kyse. Uudistus on määräaikainen eli käytännössä vähemmän vaikuttava kuin jos toimenpide olisi pysyvä. Määräaikaisuuden takia kyseessä ei olekaan rakenteellinen toimenpide, joita ensisijaisesti kaivattaisiin.

Kysyimme tätä asiaa muuten jäseniltämme syyskuun lopussa. Kysymys kuului ”Mikä ensisijaisesti saisi yrityksesi investoimaan enemmän vuonna 2020?” Vastanneista noin 15 prosenttia mainitsi verotuksen alentamisen, mihin kategoriaan poistojen korottamisen uudistus menee. Sen sijaan 54 prosenttia yrityksistä vastasi talouskasvun parantuminen ja epävarmuuden vähentyminen. Sivumennen todettakoon, ettei nykyinen lakkoherkkä työmarkkinailmapiiri ole omiaan lisäämään investointeja – päinvastoin.

Summa summarum, poistomahdollisuuksien kasvattamisen uudistus oikeansuuntainen, mutta kenties vähäinen.

Toivoisinkin hallituksen pohtivan jo seuraavaa siirtoa investointien suhteen. Tässä kaksi aatosta:

  1. Kannattaisiko korotetusta poistomahdollisuudesta tehdä pysyvä?
  2. Kannattaisiko harkita täyttä poisto-oikeutta, jolloin siis halutessaan koko investoinnin voisi poistaa samana vuonna?
Mauri Kotamäki

Mauri Kotamäki

Keskuskauppakamarin pääekonomisti, VTT

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt