LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Internetiä käytetään yhä yleisemmin matkapuhelimella

Joka neljäs on ostanut jotain internetistä matkapuhelimella.

Kuluvan vuoden aikana internetiä on Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan käyttänyt 16–89-vuotiaista suomalaisista 89 prosenttia. Kannettavalla tietokoneella internetiä käytti 65 prosenttia väestöstä ja tabletilla 41 prosenttia. Matkapuhelimella internetiä käytti jo 75 prosenttia väestöstä viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Joka neljäs oli myös ostanut jotain internetistä matkapuhelimella. Alle 45-vuotiaista lähes puolet oli tehnyt vuoden aikana ostoksia verkosta puhelimellaan. Viime vuosina matkapuhelimella ostaminen on yleistynyt tasaisesti kaikissa ikäryhmissä.

Suomalaiset käyttävät internetiä asioiden hoitamiseen, viestintään, medioiden seuraamiseen ja tiedonhakuun. Asioinnista yleisintä on verkkopankin käyttö. Verkkopankkia oli viimeisen kolmen kuukauden käyttänyt 83 prosenttia väestöstä. Netin kautta oli viimeisten kolmen kuukauden aikana ostanut tavaroita tai palveluita 47 prosenttia.

Vain kolme prosenttia oli menettänyt puhelimestaan tietoja haittaohjelman seurauksena. 70 prosentilla älypuhelimen käyttäjistä oli puhelimessaan tietoturvaohjelma tai ‑palvelu. 66 prosenttia älypuhelimen käyttäjistä oli rajoittanut sovellusten pääsyä henkilökohtaisiin tietoihinsa.

Yhteisöpalvelut ovat Suomessa edelleen suosittuja. 61 prosenttia suomalaisista oli seurannut jotain yhteisöpalvelua viimeisen kolmen kuukauden aikana. Yhteisöpalvelujen käyttö on hyvin ikäsidonnaista. 93 prosenttia 16–24-vuotiaista käytti yhteisöpalvelua ja 25–34-vuotiaista 87 prosenttia.

Jakamistalous kasvaa Suomessa, mutta kovin yleistä se ei vielä Tilastokeskuksen mielestä ole. Vain kahdeksan prosenttia suomalaisista on tänä vuonna vuokrannut majoitusta yksityishenkilöltä netin välissivustojen kautta. Yksityishenkilöiden tarjoamia kyytejä oli käyttänyt viimeisen kolmen kuukauden aikana neljä prosenttia väestöstä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt