Wille Rydman. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Internet on jo murtanut Veikkauksen monopoliaseman”

Wille Rydmanin mukaan rahapelijärjestelmän tulevaisuutta on syytä pohtia vakavasti.

Kansanedustaja Wille Rydmanin (kok.) mukaan Veikkauksen rahapelimonopolin murenemista ei voi estää.

– Suomessa on periaatteessa edelleen käytössä yksinoikeusjärjestelmä, mutta tosiasiassa Veikkaus elää kilpaillussa ympäristössä. Pelaaminen siirtyy enenevässä määrin verkkoon, ja siellä Veikkauksen rinnalla toimivat myös ulkomaiset rahapeliyhtiöt. Internet on siis jo nyt murtanut Veikkauksen monopoliaseman ja tulee nakertamaan sitä tulevaisuudessa entisestään, Rydman kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.

Kansanedustajan mielestä ulkomaisten pelisivustojen blokkaus ei ole ratkaisu.

– Näissä vaatimuksissa jää ymmärtämättä, miksi ulkomaisilla sivustoilla ylipäätään pelataan. Kiinnostavat pokeripöydät syntyvät vain siellä, missä pelaajia on tarpeeksi paljon. Monipuolisemmat vedonlyöntikohteet kiinnostavat myös. Yritys sulkea internet ei toisi näitä pelaajia Veikkauksen asiakkaiksi, mutta kukoistavalle suomalaiselle pokerimenestykselle tai vedonlyöjille nettiblokit olisivat katastrofi, Rydman kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomen rahapelijärjestelmän tulevaisuutta on syytä pohtia vakavasti.

– Jos Veikkauksen ei anneta kehittyä, se menettää jatkossakin markkinaosuuttaan kansainvälisille kilpailijoilleen. Jos suomalaiset joka tapauksessa pelaavat myös kansainvälisillä pelisivustoilla, olisi syytä vakavasti pohtia, tulisiko jollain aikavälillä valmistautua siirtymään rahapelien järjestämisessä lisenssijärjestelmään, jolloin kansainvälisiltä pelintarjoajilta saataisiin myös toimilupamaksu ja verotuloja Suomeen, Rydman kirjoittaa.

Lisenssijärjestelmä mahdollistaisi Rydmanin mukaan sen, että ulkomaisilta yhtiöiltä voitaisiin myös edellyttää sitoutumista suomalaiseen lainsäädäntöön ja pelihaittojen torjuntatyöhön.

Hänen mukaansa lisenssijärjestelmä ei kuitenkaan todennäköisesti tuottaisi Veikkauksen edunsaajille nykyisen suuruista tulokertymää ainakaan aluksi.

– Toisaalta nykyistä tulokertymää ei synny siinäkään tapauksessa, jos Veikkauksen annetaan vain hiljalleen näivettyä kansainvälisessä kilpailussa. Jos siirryttäisiin avoimesti – eikä vain tosiasiallisesti – kilpailtuun markkinaan, se avaisi myös Veikkaukselle mahdollisuudet lähteä tavoittelemaan kansainvälistä kasvua ja Suomea laajempia markkinoita, Rydman kirjoittaa.

Lue lisää:
Wille Rydman: Rahapelimonopolin murenemista ei voi estää, varautua voi

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt