X
SULJE MAINOS
Samu Salo. (Kuva: Insinööriliitto)

Insinööriliitto: Tuottavuuden kasvusta kolmannes kuuluu palkansaajan lompakkoon

Samu Salon mukaan pitäisi käydä vakava keskustelu siitä, mikä osuus tuottavuuden kasvusta kuuluu palkansaajille.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mielestä keskustelu palkoista on jäänyt muiden seikkojen varjoon.

– Esimerkiksi kelpaa alkamassa oleva sopimuskierros. Suomessa on menossa poikkeuksellisen voimakas kasvu, yritykset ovat ilmoittaneet takoneensa poikkeuksellisen isoja voittoja, mutta kun puheen kääntää työn ja tuloksen tekijöiden osuuteen eli palkankorotuksiin, nikottelu alkaa saman tien, Salo sanoo tiedotteessaan.

– Minusta se on väärin. Kyllä osa tuottavuuden kasvusta, vähintään noin kolmannes, kuuluu palkansaajille, hän jatkaa.

Salon mielestä yritysten pitäisi käyttää kolmannes tuottavuuden kasvusta investointeihin. Jos yritys ei näin tee, palkansaajien siivun pitää kasvaa yli kolmanneksen. Salo painottaa, että investoimalla yritys rakentaa myös työntekijöiden luottamusta yrityksen tulevaisuuteen.

Hänen mielestään yritysten asenteella on selvä yhteys paljon puhuttuun osaajapulaan.

– Suomessa asiantuntijoiden palkkaus on kilpailijamaihin verrattuna kehno. Kun työnantajilla ei näytä olevan pienintäkään halua kuroa eroa umpeen, parhaat osaajat äänestävät jaloillaan.

– Yritykset tekevät tässä asiassa itselleen karhunpalveluksen. Asiantuntijoiden joukko, joista tässä puhutaan, on tulevaisuuden tuloksen tekijöitä. Jos maa ei houkuta osaajia vaan katsoo vierestä heidän lähtemistään, edessä on ennen pitkää näivettymisen tie, Salo sanoo.

Salon mielestä neuvottelukierroksella on huolehdittava palkansaajien ostovoiman kehittymisestä. Tämä tarkoittaa, että palkankorotusten on ylitettävä inflaatio eli hintojen nousu ja kompensoitava mahdolliset muutokset veroluonteisiin maksuihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt