IMF: Pakolaisille tulisi maksaa alle minimipalkkaa

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF suosittelee, että pakolaisia ja kantaväestöä kohdeltaisiin aluksi työmarkkinoilla eri tavalla.

IMF:n tuoreessa raportissa arvioidaan Eurooppaan suuntautuneen pakolaisvirran muodostamia taloudellisia haasteita. Asiasta uutisoivan EurActivin mukaan raportissa suositellaan muun muassa, että pakolaisia ja EU-kansalaisia tulisi kohdella lyhyellä aikavälillä eri tavalla työmarkkinoilla.

IMF katsoo työn olevan pääroolissa pakolaisen integroitumisessa vastanottajamaan yhteiskuntaan. IMF suositteleekin ”väliaikaisia ja rajoitettuja poikkeuksia minimipalkkaan pakolaisten kohdalla”. Näin vauhditettaisiin integraatiota.

IMF:n mukaan tällaisilla toimenpiteillä voitaisiin korjata kantaväestön ja maahanmuuttajien epätasapainoista asemaa työmarkkinoilla.

Esimerkkinä mainitaan IMF:n Saksassa teettämä tutkimus, jonka mukaan maahanmuuttajat ansaitsevat keskimäärin 20 prosenttia vähemmän kuin vastaavan pätevyystason omaavat kantaväestön edustajat. Ero nousee 30 prosenttiin niiden maahanmuuttajien kohdalla, jotka eivät puhu saksaa. Vuonna 2013 maahanmuuttajien työttömyys oli Saksassa kaksinkertaista kantaväestöön nähden.

IMF:n mukaan mallit, joissa pakolaiset saisivat alle minimipalkkaa, auttaisivat myös lieventämään kantaväestön mahdollisia huolia siitä, että pakolaiset kilpailevat samoista työpaikoista heidän kanssaan.

Kansainväinen valuuttarahasto huomauttaa kuitenkin myös, että tällaiset pelot ovat pitkälti aiheettomia. IMF kertoo valtaosan aiheesta tehdyistä tutkimuksista osoittavan, että suurilla pakolaisvirroilla on vain vähän vaikutusta työllisyyteen.

IMF ennustaa, että uudet tulijat kykenevät työllistymään vastaanottajamaissaan kahden vuoden päästä maahan saapumisestaan. Tästä huolimatta pakolaisten vaikutuksen talouskasvuun Euroopan maissa uskotaan muodostuvan positiiviseksi.

Kommentit