Esko Valtaoja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Esko Valtaoja: Nihkeimpiä maksajia miehet ja pienituloiset

Avaruusprofessorin mielestä verotus on tehokas keino ilmastonmuutosta vastaan.

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja kirjailija Esko Valtaojan mukaan ilmastotekoja vaaditaan, mutta niistä ei haluta maksaa. Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan vain harva suomalainen on halukas maksumieheksi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

– Kaikkein nihkeimpiä ovat keski-ikäiset, pienituloiset, miehet ja perussuomalaisten kannattajat. Maksajiksi suostuvaisimpia ovat taas hyvin koulutetut ja johtavassa asemassa olevat (eli suomeksi siis varakkaat), ja vihreät, Valtaoja kirjoittaa Seuran kolumnissaan.

Hänen mukaansa on selvää, että maailma ei pelastu ihmisten hyvään tahtoon ja valveutuneisuuteen luottaen.

– Harva on niin jalo ja vastuuntuntoinen, että maksaa vapaaehtoisesti enemmän yhtään mistään, Esko Valtaoja jatkaa.

Hänen mukaansa ”ilmastokriisistä selviäminen vaatii pontevia yhteiskunnallisia päätöksiä”. Valtaoja toteaa, että Suomessakin käytetään edelleen paljon enemmän valtion rahaa ympäristön saastuttamiseen kuin suojelemiseen.

– Verotus on yksi tehokas ja välttämätön keino maapallon pelastamiseksi, mutta miten se toteutetaan oikeudenmukaisesti?

Esko Valtaoja huomauttaa, että kallis bensa on ”taloudellisesti aivan eri juttu pienituloiselle kainuulaiselle ja pääkaupunkiseudun hipsterille”.

– Voitaisiinkohan alkajaisiksi saada aikaan jyrkän progressiiviset ilmastoverot meille parempituloisille, Valtaoja pohtii.

Hän toteaa ilmastotietoisuuden lisääntyneen kuitenkin ilahduttavan paljon muutaman viime vuosina.

– Nuorison pelastaessa maailmaa varsinkin meidän muinaisjäänteiden kannattaa muistaa, että olemme joko osa ongelmaa tai osa ratkaisua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt