Verkkouutiset

Ilmastotavoitteet vaativat kantaverkkoon miljardi-investoinnit

Fingrid on julkaissut vision kantaverkon pitkän ajan kehittämistarpeista ja ratkaisuista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kantaverkkoyhtiön visiosta ilmenee, että Suomen vuodelle 2035 asettama hiilineutraaliustavoite edellyttää merkittäviä, noin kolmen miljardin euron investointeja kantaverkkoon seuraavan 15 vuoden aikana.

Investoinnit kantaverkkoon mahdollistavat Fingridin mukaan kymmenien miljardien investoinnit muualle yhteiskuntaan: teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen sähköistymiseen sekä puhtaaseen sähköntuotantoon.

– Sähkösektori on avainasemassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, ja Fingrid on sitoutunut tekemään kaikkensa energiamurroksen mahdollistamiseksi Suomessa. Päivitetty investointisuunnitelmamme on linjassa hiilineutraali Suomi 2035 tavoitteen kanssa, kantaverkon suunnittelusta vastaava johtaja Jussi Jyrinsalo sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa investoinnit kantaverkon vahvistamiseksi pitää tehdä, jotta merkittävä sähkönkäytön lisääminen teollisuudessa, lämmityksessä ja liikenteessä on mahdollista. Investointien vaikutusta kantaverkkomaksujen yksikköhintaan hillitsee ennustettu sähkönkulutuksen kasvu.

Sähkön siirto pohjoisesta etelään kasvaa

Kaikissa tarkastelluissa verkkovision skenaarioissa sähkön siirtotarve pohjoisesta etelään kasvaa merkittävästi. Kantaverkon pohjois-eteläsuuntainen siirtokyky on moninkertaistettava rakentamalla uusia voimajohtoja ja ottamalla käyttöön älykkäitä ratkaisuja.

Näillä toimenpiteillä Suomi voidaan säilyttää yhtenäisenä sähkökaupan hinta-alueena, joka mahdollistaa saman sähkön markkinahinnan koko maassa.

Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista auttaisi uusien sähkön siirtoyhteyksien toteuttaminen Ruotsiin ja Baltiaan vuoteen 2035 mennessä. Yhteyksien markkinahyödyt riippuvat Itämeren alueen sähkömarkkinoiden ja alueen muiden siirtoyhteyksien kehittymisestä.

Fingridin mukaan Suomen sähköntuotanto ja -käyttö voi nousta 2030-luvulla hyvinkin voimakkaasti.

– Tämä voisi toteutua esimerkiksi energiaintensiivisen teollisuuden voimakkaan kasvun tai energian viennin seurauksena. Tällöin kantaverkkoon tarvitaan uusia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla sähkönsiirtokapasiteettia voidaan oleellisesti kasvattaa. Laajamittainen energiavienti Suomesta voisi toteutua sähkön lisäksi vedyn tai synteettisten polttoaineiden muodossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)