X
SULJE MAINOS
Työministeri Tuula Haatainen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ilmastorahastoa pääomitetaan 300 miljoonalla budjetista

Ensisijaisena sijoituskohteena ovat yritysvetoiset uuden teknologian pilottihankkeet.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että Ilmastorahasto Oy olisi valmis aloittamaan toimintansa joulukuun aikana.

Ilmastorahastolla on tällä hetkellä käyttövaroja noin 70 miljoonaa euroa. Yhtiötä pääomitetaan suoraan valtion budjetista 300 miljoonalla eurolla. Hallitus teki tästä ehdotuksen viime viikolla annetussa vuoden 2020 seitsemännessä lisäarvioesityksessään.

Lisäksi Ilmastorahastolla on jatkossa käytössään Nesteen omistuksen 8,3 prosentin osuuden osinkotuotot.

– Ilmastorahaston ensisijaisina sijoituskohteina ovat yritysvetoiset teollisen mittaluokan skaalaukset, joissa on kyse esimerkiksi uuden teknologian demonstraatiovaiheen hankkeista tai pilottilaitoksen rakentamisesta. Rahoitettavat kohteet voivat olla yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteisyrityksiä. Ilmastorahasto voi olla myös mukana erilaisissa datan hyödyntämistä tehostavissa julkisissa alustoissa, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo tiedotteessa. Ilmastorahaston asiat kuuluvat Haataiselle ministeriön työnjaossa.

Ilmastorahasto voi myöntää oman ja vieraan pääoman muotoista rahoitusta ja siihen voi liittyä tukielementti. Pääomalaina voisi olla yksi Ilmastorahaston rahoitusmuoto. Ilmastorahaston toiminnan tavoitteena on olla pitkällä aikajänteellä kannattavaa.

Ilmastorahasto täydentää EU:n elpymisvälineen vihreää siirtymää edistäviä toimia. Hallitus on budjettiriihessä päättänyt varata kestävän kasvun ohjelmasta 0,9–1,2 miljardia euroa talouden rakennemuutokseen, joka tukee vihreää siirtymää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt