X
SULJE MAINOS
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo alppien vuoristossa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ilmastonmuutos: Alpeilla nähdään jatkossa punaista lunta

Korkealla kasvavat mikroskooppiset levät alkavat ilman lämmetessä tuottamaan karmivan näköisiä punaisia soluja.

Alpeilta voi nyt löytää verenpunaista lunta, josta on syyttäminen ilmastonmuutosta, uutisoi BBC. Erikoinen ilmiö on seurausta korkealla kasvavien mikroskooppisten levien luonnollisesta puolustusmekanismista liian lämpimissä elinoloissa. 

Normaalisti nämä korkeilla paikoilla esiintyvät mikrolevät ovat vihreitä, johtuen sisältämästään klorofyllistä, pigmenttiryhmästä, jota useimmat kasvit tuottavat optimoidakseen auringonvalon imeytymisen. Kuitenkin altistuessaan voimakkaalle auringon säteilylle lumilevät tuottavat punaisia ​​pigmenttimolekyylejä, jotka toimivat aurinkosuojana klorofyllille.

Punaisten levien esiintyvyys on tärkeä merkki ilmastonmuutoksen etenemisestä ja sen vaikutuksista ekosysteemiin. Saksan Potsdamissa sijaitsevan geotieteellisen tutkimuskeskuksen rajapintogeokemian professorin Liane Benningin mukaan punainen lumi tulee jatkossa olemaan yhä yleisempi ilmiö. 

– Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu nostaa lämpötilaa, mikä johtaa lumen sulamiseen. Kun lumessa on nestemäistä vettä, levät alkavat kasvaa, selittää Benning. 

Punaisen lumilevän kasvu saattaa vauhdittaa ilmastonmuutosta muillakin tavoin. Punainen pigmentti  tummentaa lumen pintaa, vähentää takaisin avaruuteen heijastuvan valon ja lämmön määrää. Vangitsemalla enemmän auringon lämpöä lumi sulaa entistä nopeammin, vauhdittaen myös levien kasvua.

Punaleväkukintoja on esiintynyt muillakin maailman jäätiköillä aina Etelämantereelta Himalajalle ja arktisille alueille. 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt