Verkkouutiset

Ilkka Suominen hämmästelee Unkaria ja Puolaa: ”Rohkenen käyttää sanaa fasistinen”

Ministeri Ilkka Suomisen mukaan EU:lla ei ole keinoja vaikuttaa maiden epädemokraattiseen kehitykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja, ministeri Ilkka Suominen on huolissaan entisten itäblokin maiden tilanteesta. Suominen hämmästelee, miten maat, jotka ovat juuri päässeet kommunismin ikeestä, ovat ryhtyneet rakentamaan ”fasistista järjestelmää maahansa”.

– Rohkenen käyttää sanaa fasistinen, sillä selkeänä pyrkimyksenä noissa valtioissa on alistaa oikeuslaitosta myöten kaikki enemmistöpuolueen vallan alle. Se on fasismia, Suominen katsoi juhlapuheessaan Aurinkorannikon Kokoomuksen 20-vuotistilaisuudessa Espanjan Fuengirolassa.

Suominen kertoi tuntevansa henkilökohtaisesti Unkarin Fidesz-puolueen johtajan Viktor Orbánin.

– Nuori Orbán oli toisenlainen perustaessaan nuorten vapauspuolueen Fideszin . Vanheneva Orbán hallitsee ehdottoman parlamenttienemmistön saatuaan Unkaria kahlitsevan Fidesz-puolueen avulla. Todellisuudessa hän on jo nostanut itsensä lähes yksinvaltiaaksi.

– Miten tämä on mahdollista? Se on mahdollista siten, että EU sen rahoittaa massiiviella rahoituksella, jota Unkari yhä saa ja mielellään ottaa ja jonka Orbán kanavoi karamelleina kansalle ostaakseen äänestäjiä.

Suominen arvioi, että EU:n kyseisiin maihin kohdistamilla varoitustoimilla ei ole käytännössä ollut vaikutusta. Hän jatkoi aiheesta vielä seuraavana päivänä kokoomusyhdistyksen järjestämällä brunssilla.

– EU ei voi nykyisten pelisääntöjensä mukaan tehdä mitään. Tällaista mahdollisuutta kuin rahahanojen kiinni laittaminen – joka olisi ainut tepsivä rankaisukeino – sellaista ei ole. On vain puhuttelut ja yksimielisyyden vaatimukset. No, kun Puolalle halutaan rankaisua, Unkari ei sitä halua ja kun Unkarille halutaan rankaisua, Puola ei sitä halua.

Suominen arvioi, ettei Euroopan yhteisöä aikoinaan perustettaessa osattu varautua tämänkaltaisiin tilanteisiin ja ongelmiin.

– EU:lla ei ole konsteja.

Suomiselta kysyttiin tilaisuudessa, pitääkö hän uhkana Unkarin ja Puolan tilanteiden leviämistä laajemminkin Eurooppaan.

– Ei, en pidä tätä suurena eurooppalaisena ongelmana niin, että tämä leviäisi joihinkin suuriin EU-maihin. Luulen, että tällä maalla (Espanjalla) on vielä niin selkeät muistot,ettei tämä maa siihen lankea. Ranskasta, Saksasta ja Benelux-maista puhumattakaan.

– Ilmeisesti meidän täytyy vain elää tämä aika ohi. En pelkää kuitenkaan Euroopan mittakaavassa.

Keskitietä maahanmuuttopolitiikkaan

Suominen otti puheessaan kantaa myös populististen liikkeiden nousuun ja poliittisiin repeämiin EU:ssa. Edelleen ajankohtainen pakolaistilanne horjuttaa niin eurooppalaisten valtioiden sisäistä kuin keskinäistäkin yhtenäisyyttä.

– Tauti oireilee meillä pohjoismaissakin Itävallasta puhumattakaan. Demokratioissa ihmisten äänestyskäyttäytymistä nimittäin ohjaavat ennen kaikkea kuvitellut tai todelliset pelot, eivät suinkaan puolueiden ohjelmiin kirjoitetut kauniit ja ylevät tavoitteet.

– Se, että he (maahanmuuttajat) vievät meidän työpaikat, lienee se yleisin pelko, mutta ei tarvitse kuin vilkaista suomalaista sosiaalista mediaa, niin Suomeen tulevien maahanmuuttajien sosiaali- ja muita etuja kuvitellaan paljon omia etujamme paremmiksi.

Suomisen mielestä niin Euroopan kuin Suomenkin pitäisi löytää maahanmuuttopolitiikassa ”hyväksyttävä keskitie”.

– Se ei voi olla, kuten (Angela) Merkel sanoo, että otamme kaikki mutta ei myöskään, miten Orbán sanoo, eli rajat kiinni.

Britannian poistumista EU:sta hän pitää suurena tappiona niin unionille kuin Suomellekin.

– Ei ole varmaan montaa yhtä suurta ratkaisua tehty häikäilemättömän poliittisen valehtelun perusteella kuin brexit. Vaikka nyt sekä harhautetut kansalaiset että poliittiset päättäjät tajuavat eron olleen hölmön, paluuta ei näytä olevan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)