Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ilkka Kanerva yllättyi puolustusministerin avauksesta: ”Takaperoinen kehitysaskel”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mielestä kehitys käy naisiakin velvoittavan kansalaispalveluksen suuntaan.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo olevansa yllättynyt puolkustusministeri Jussi Niinistön (sin.) avauksesta koskien naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämistä. Niinistö väläytti asiaa Lännen Median haastattelussa yhtenä mahdollisuutena säästää rahaa.

Kanerva sanoo Verkkouutisille, että ajatus herättää hänessä ”ilman muuta kielteisiä ajatuksia”.

– Tämä olisi sekä puolustusvoimien kannalta kielteinen kehityspiirre, että tasa-arvon kannalta moitittava asia, Kanerva kommentoi.

Kanervan mukaan ”tuuli käy kokonaan toiseen suuntaan” ja nykyisessä tilanteessa pitäisi pikemminkin lähteä valmistelemaan kansalaispalveluksen toteuttamista.  Kyse olisi eräänlaisesta turvallisuusvelvollisuudesta, joka koskisi myös naisia. Kanerva toivoo, että kansalaispalveluksen toteuttamiseksi pohdittaisiin erilaisia vaihtoehtoja ja malleja ja yhteinen linjaus löydettäisiin hallitusneuvottelujen yhteydessä.

– Vaikka tämä (Niinistön avaus) koskee naisten vapaaehtoista asepalvelusta, olisi se tietysti takaperoinen kehitysaskel, jos tähän mentäisiin, Kanerva näkee.

–  Koska tuuli käy kokonaan toiseen suuntaan, näin ollen oletankin, että hän (Niinistö) on tehnyt tämän enemmän provosoidakseen kuin että tämä olisi ehdotus, joka pantaisiin toimeen, Kanerva pohtii.

Kanerva arvioi, että provosoinnin taustalla ovat säästöpaineet. Puolustusministeri Niinistö katsoo Lännen Median haastattelussa, että jos naisia ei otettaisi yhtenä vuotena lainkaan asepalvelukseen, tämä toisi neljän miljoonan euron säästöt.

Onko tämä paljon vai vähän?

– Kokonaisuuden valossa se on tietysti vähän, katsoo Kanerva viitaten puolustusvoimien isomman kokoluokan haasteisiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt