Ilkka Kanerva: Suomen elinehdot eivät saa olla Venäjästä kiinni

Suomen täytyy huolehtia huoltovarmuudesta, mikä tarkoittaa muun muassa, että Itämeri on käytössämme, sanoo Etyjin emerituspuheenjohtaja.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo, että Venäjää ei pidä yrittää eristää kansainvälisen politiikan näyttämöltä. Sitä pitää yrittää ymmärtää, mikä ei hänen mukaansa tarkoita, että tukisi sen toimia tai hyväksyisi voimapolitiikan.

– Venäjää pitää yrittää lukea. Ymmärtäminen on eri asia kuin hyväksyminen, Kanerva sanoo Nykypäivä-lehdessä.

Kanerva sanoo myös, että Venäjän roolia maailmanlaajuisena pelinrakentajana ei pidä väheksyä. Sellaiseksi se pyrkii ja varjelee etujaan kovin keinoin.

Hän sanoo, että Suomen tulee tässä tilanteessa huolehtia omasta asemastaan.

– Suomen peruselinehdot eivät saa olla Venäjästä kiinni. Pidämme kaikin tavoin huolen, että Suomi vastaa itse huoltovarmuudestaan. Se muun muassa tarkoittaa, että Itämeri on käytössämme.

Kanerva istui työministerinä vuonna 1991, kun Neuvostoliitto hajosi. Suomessa pelättiin, että itänaapurissa syttyy jopa sisällissota, jonka seurauksena Suomen raja-asemat täyttyvät pakolaisista. Virkamiehet laativat erilaisia katastrofisuunnitelmia, jotta Suomi olisi kunnolla valmistautunut. Pelättyä pakolaisaaltoa ei lopulta saapunut.

Venäjä elää taas levottomuuden aikaa. Presidentti Vladimir Putin on perustanut valtavan 400 000 sotilaan henkivartiokaartin ja antanut tälle oikeuden ampua tarvittaessa omia kansalaisia. Yleisesti arvioidaan, että Putin valmistautuu tukahduttamaan mahdolliset levottomuudet.

Onko Suomi valmistautunut tällaisiin levottomuuksiin?

– Meillä ei ole normaalista poikkeavaa valmiussuunnitelmaa. On aihetta seurata kaikin tavoin mitä tapahtuu, Kanerva sanoo.

Nato-jäsenyydestä hän puhuu varoen. Hän kuitenkin toteaa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön linjaa on syytä tukea laajalti. Niinistön pitää pystyä ”kaikissa olosuhteissa” luottamaan merkittäviin puolueisiin.

– Kokoomuksen ei pidä loitontua presidentin linjasta, Kanerva sanoo.

Kanerva toimi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana kahden vuoden ajan 2014–2016. Nyt hän jatkaa välitystyötä emerituspuheenjohtajan statuksella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt