Verkkouutiset

Euroopan unionin (vas.), Suomen ja Naton liput. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ilkka Kanerva: Pohjola kiinnostaa Natoa yhä enemmän

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan Suomen ja läntisen puolustusliiton tiivis yhteistyö jatkunee tiiviinä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nato on ehdottomasti vakauttava tekijä Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueella, arvioi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.)

– Naton läsnäolo Euroopassa on koko maanosan turvallisuudelle olennainen identiteetti. Se on selvä, Kanerva sanoo Verkkouutisille.

– Jos Nato ei olisi Euroopassa, se antaisi tilaa huonoon käyttäytymiseen syyllistyville toimijoille.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vierailee Suomessa maanantaina ja tiistaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Naton korkein päätöksentekoelin eli Pohjois-Atlantin neuvosto saapuu Suomeen. Suomen jälkeen Stoltenberg ja neuvosto vierailevat Ruotsissa. Suomi ja Ruotsi tekevät läheistä yhteistyötä Naton kanssa. Suomesta tuli Naton vahvistettu kumppani vuonna 2014.

Nato-vierailun aikana keskustellaan muun muassa Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanteesta.

Kanervan mukaan vierailu on ollut suunnitteilla jo pidemmän aikaa, mutta koronapandemian vuoksi se on siirtynyt.

– Mutta vierailun taustasyy on hyvin pitkälti se, että kylmän sodan aikaisten jännitteiden painopiste, joka oli Keski-Euroopassa, on nyt paljolti Itämeren ja arktisen alueen välisessä turvallisuusympäristössä, hän sanoo

– Turvallisuuspoliittinen painopiste on siirtynyt pohjoisempaan Eurooppaan. Näin ollen tämä koskee Suomea ja Ruotsia, ja alue on ollut enenevässä määrin ymmärrettävästi Naton mielenkiinnon piirissä.

Kanerva korostaa Suomen ja Naton suhteen olevan hyvin yhteistyövetoinen.

– Siinä molemmilla osapuolilla on pyrkimys vahvistaa vakautta tässä turvallisuuspoliittisessa ympäristössä, jossa Suomi ja Ruotsi elävät, jotta turvallisuus, ennakoitavuus ja vakaus voisivat olla tunnusomaisia myös huomenna, hän toteaa.

Kanervan mukaan käytännön sotilaallisen yhteistyön jatkuvuus Suomen, Ruotsin ja Naton välillä jatkunee tiiviinä myös jatkossa.

– Tämä ei sulje pois tietenkään keskustelua laajemman turvallisuusympäristön kehittymisestä, kuten Venäjästä, Kiinasta, asevalvonnasta ja uusien teknologioiden kehittymisestä, joita on näkyvissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)