Volodymyr Zelenskyi (vas.), Angela Merkel, Emmanuel Macron ja Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Charles Platiau

Ilkka Kanerva: Näillä askelilla Ukrainan sotaa ratkotaan

Seuraavaa askelta Ukrainan kriisin ratkaisemisessa kartoitetaan keväällä.

Ukrainan kriisin ratkeaminen kestää vielä useita vuosia, arvioi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

Neljän maan niin kutsuttu ”Normandian formaatin” kokous Ukrainan sodan lopettamiseksi pidettiin Pariisissa tämän viikon maanantaina.

– Yksi tukkeuma asioiden edistämisessä on se, miten Donbassin alueen autonomia järjestetään, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Kanerva sanoo Verkkouutisille.

Ukraina, Itä-Ukrainan separatistit, Venäjä ja eurooppalaiset tarkkailijat allekirjoittivat lokakuussa sopimuksen, jonka mukaan Itä-Ukrainan separatistialueilla voidaan järjestää paikallisvaalit. Sopimus koskee niin sanotun Steinmeierin mallin (nimetty Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeierin mukaan) soveltamista.

Vaalien myötä Ukrainasta itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin läänit voisivat saada itsehallinnollisen erityisaseman, jos Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj hyväksyy vaalit avoimiksi ja rehellisiksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjää tukevien joukkojen pitää kuitenkin poistua alueelta ennen kuin vaalit voidaan järjestää. Lisäksi Etyjin vaalitarkkailijoiden läsnäolo vaaleissa pitää taata.

– On mahdotonta ajatella, että vaalit voitaisiin järjestää ilman, että ne olisivat vapaat ja reilut. Mitään riskejä aseellisesta läsnäolosta minkään osapuolen osalta ei voi ajatella, Kanerva toteaa.

Kanervan mukaan vaalien järjestäminen on kuitenkin monimutkainen ja aikaa vievä prosessi.

– Jotta tällaiset vaalit voitaisiin Etyjin johtamana toimeenpanna, niin siihen on todella monta porrasta. Ei pelkästään tämä turvallisuuspuoli vaan myös laillinen prosessi vaalien toteuttamiseen liittyen.

– Se vaatii minimissään kaksi, kolme vuotta ennen kuin päästään sellaisiin olosuhteisiin, että voitaisiin edes ajatella vaalien toteuttamista.

Kanerva korostaa, että tätä varten pitäisi turvata median vapaus toimia ja edustuksellisen demokratian toteutuminen. Myös Ukrainan kansantalouden tila on huomioitava.

– Ei niitä voida tuosta vaan toimeenpanna ajatellen median asemaa ja äänestäjien rekisteröitymistä, kun sisäisiä pakolaisia on miljoonia eri puolilla Ukrainaa.

Seuraava askel

”Normandian formaatin” kokoukseen osallistuivat presidentti Zelenskyi, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Kyseessä on Putinin ja Zelenskyin ensimmäinen tapaaminen.

Kanervan mukaan seuraavaa askelta Ukrainan kriisin ratkaisemisessa kartoitetaan maaliskuussa.

– Tässä on ajateltu neljän kuukauden valmisteluvaihe koskien seuraavaa askelta, jossa on mukana monet muutkin toimijat, ennen muuta Etyj, Kanerva sanoo

Kanerva ei usko Ukrainan kriisin ratkeavan vielä seuraavassa vaiheessa, vaan prosessilla on vielä pitkä tulevaisuus edessään.

– Se ei tarkoita sitä, etteikö siihen pitäisi tähdätä ja viedä sitä eteenpäin.

Hän korostaa Itä-Ukrainan turvallisuustilannetta.

– Jos separatistialueiden nukkehallitukset hallitsevat Donbassin aluetta, on vaikea kuvitella, että vaaleja voitaisiin koskaan järjestää sellaisissa oloissa, joissa Ukraina ei itse vastaisi oman maantieteellisen alueensa turvallisuudesta ja suvereniteetista.

– Sen aikaansaamiseksi on tietysti mahdollista harkita esittämälläni tavalla joko YK:n tai Etyjin alaista rauhanturvaoperaatiota, jotta näissä asioissa päästäisiin vähän nopeammin eteenpäin ja voitaisiin luotettavalla tavalla hoitaa turvallisuusedellytykset, Kanerva sanoo.

Laskelmoitua peliä

Kanervan mukaan Ukraina-kokous ei saanut aikaan suurta muutosta tilanteeseen, mutta asioista keskusteltiin kuitenkin konkreettisella tasolla

– Kaikesta päätellen asiat olivat konkreettisemmin keskustelussa kuin presidentti Zelenskyin edeltäjän Petro Poroshenkon aikana, Kanerva toteaa.

Kanerva korostaa Zelenskyin liikkumavaran olevan hyvin pieni. Arvostelijat ovat varoittaneet Itä-Ukrainan paikallisvaalien järjestämiseen ja rauhansuunnitelman toimeenpanoon liittyvistä riskeistä.

– Häntä on kritisoitu voimakkaasti Ukrainassa, ettei hän lähde myymään Venäjälle Ukrainan asiaa, Kanerva kertoo.

Venäjä haluaa vaalit, kun Venäjän joukot ja Venäjän tukemat kapinallistaistelijat ovat vielä paikalla. Zelenskyin on pelätty taipuvan vaalien järjestämiseen ilman ennakkoehtoja.

– Häntä vastaan on järjestetty Ukrainassa mielenosoituksia, joissa häntä on kehotettu olemaan antautumatta. Zelenskyi tietää tämän hyvin ja pelaa tarkkaa peliä.

Samaan aikaan Venäjällä on Kanervan mukaan aikaa odottaa, eikä sillä ole tarvetta kiirehtiä tässä asiassa.

– Tässä asetelmassa pelättiin, että Zelenskyi astuu ikään kuin ansaan kahdenvälisissä keskusteluissa. Mutta keskusteluista saadut tiedot eivät viittaa siihen, että mitään tällaista olisi tapahtunut. Hän pelaa myös hyvin laskelmoidusti.

Dialogi löytyi

Kanervan mukaan Ukraina-kokouksesta saatiin odotetunlainen lopputulema.

– Se, että oli varovaista optimismia eikä ylisuuria odotuksia, on vienyt odotusten mukaiseen suuntaan. Ei mitään muurin murtavaa.

Hän muistuttaa entisten asetelmien olevan edelleen pohjalla.

– Eli toisin sanoen Venäjän strateginen pyrkimys estää Ukrainan integroitumista länteen, mistä Ukrainan kriisissä on minusta perimmiltään kysymys.

Ukrainan kannalta on kysymys sen suvereniteetista ja koskemattomuudesta. Venäjä pitää Ukrainan suvereniteettia rajoitettuna. Ukrainan hallitus ja kansalaiset eivät tätä hyväksy ja vaativat suvereniteettinsa täysimääräistä kunnioittamista.

– Mikä on sitten EU:n ja läntisen maailman panos tähän asetelmaan näiden kahden tulen välissä? Kaikessa tässä kukaan ei tietysti odottanut muutosta näiden kolmen perusasian suhteen.

– Se, että nyt löydettiin dialogi ja saatiin vietyä muutamia konkreettisia asioita eteenpäin, on hyvä asia.

LUE MYÖS:

Varoitus Venäjän ansasta Ukrainassa

Tämän takia Ukrainan sota ei ratkea 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt