Verkkouutiset

Ilkka Kanerva diplomaatin karkotuksesta: Erkki Tuomiojan kritiikki hämmentää

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja tukee Suomen päätöstä liittyä laajaan eurooppalaiseen rintamaan ja karkottaa julkisesti yksi venäläisdiplomaatti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok.) mielestä kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) kritiikki Suomen ulkopolitiikkaa kohtaan on hämmentävää.

Entinen pitkäaikainen ulkoministeri Tuomioja arvosteli Facebookissa Suomen päätöstä karkottaa yksi venäläinen diplomaatti liittyen kemiallisten aseiden käyttöön Britanniassa. Tuomiojan mielestä vahvat epäilyt Venäjää kohtaan ovat paikallaan, mutta toimien tueksi pitäisi oikeusvaltiossa olla vahvempaa näyttöä.

– Emmehän me halua laskea oikeusstandardejamme samalle tasolle kuin Venäjällä, Tuomioja kirjoitti.

Ilkka Kanervan mukaan on yllättävää, että Tuomioja asettaa tämän juridiseen viitekehykseen ja puitteisiin.

– Tämä puoli ei ole ollut normaalisti hänen ulkopoliittisissa argumentaatioissaan ensisijaisena. Hän muistaa varmasti itse hyvin historiallisen lauseen, jonka mukaan ”Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus”, Kanerva sanoo Verkkouutisille.

Kanerva viittaa J. K. Paasikiven vanhaan viisauteen. Moskovassa erikoislähettiläänä välirauhan aikana toiminut Paasikivi lähetti hallitukselle viestin, että neuvoteltaessa neuvostoliittolaisten kanssa ”pyydän välttämään liiallista juridikointia, sillä Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus”.

Paasikivi halusi korostaa, että kansainvälinen oikeus on tulkinnanvaraista, suurvallat ovat eri asemassa kuin heikommat valtiot eikä kansainvälisen politiikan alalla voida soveltaa valtioiden sisäisen lainsäädännön periaatteita.

– Paasikivi yritti rakentaa poliittisilla perusteilla ulkopolitiikkaa. Hän muistutti poliitikkoja ja virkamiehiä, että ulkopolitiikkaa ei rakenneta juridisin perustein, Kanerva toteaa.

Useat EU-maat sekä USA, Kanada, Ukraina ja Australia ovat sopineet venäläisdiplomaattien karkotuksista. Diplomaattikarkotukset ovat vastatoimi Salisburyssa Britanniassa maaliskuun alussa tehdylle hermomyrkkyiskulle, jonka tuloksena entinen venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat yhä sairaalahoidossa.

Britannia on syyttänyt Venäjää myrkkyiskusta ja sanonut sillä olevan todisteita Venäjää vastaan. Venäjän odotetaan vastaavan dilpomaattikarkotuksiin vastaanvanlaajuisilla karkotuksilla.

”Selkeästi harkittu päätös”

Kanerva tukee Suomen päätöstä liittyä laajaan eurooppalaiseen rintamaan ja karkottaa julkisesti yksi venäläisdiplomaatti.

– Minusta se on selkeästi harkittu ja punnittu päätös. Ei minulla ole siihen mitään muuta kuin tukeva näkemys esitettäväksi.

Kanervan mukaan kyseessä ei ole normaalista diplomatiasta poikkeava toimi. Karkotuspäätöksen julkisuus on kuitenkin luonut tilanteeseen dramatiikkaa.

– Eihän tämä poikkea tietenkään tästä karkoitususdiplomatian tavoista muuten kuin siten, että yleensä näitä karkotuspäätöksiä ei ole tehty julkisesti. Tämä julkisuuskysymys on saanut tässä asiassa syntymään normaalia dramaattisemman vaikutelman.

Kanerva ei ole huolissaan Suomen ja Venäjän välisistä suhteista päätöksen jälkeen.

– En lähtisi pelkokertoimia asettamaan. Myös Venäjällä tiedetään hyvin, että Suomi pyrkii aktiivisesti edesauttamaan tämän yleisen eurooppalaisen jännityksen purkamista lähtien alkukohdasta eli Ukrainasta ja Minskin aseleposopimuksesta.

– Yhtälailla lännessä kuin idässä tiedetään, että Suomi ei ole provokaattori tällaisissa asioissa, vaan päinvastoin etsimme ratkaisuja ja pyrimme edesauttamaan tilanteen liennytystä.

https://www.facebook.com/erkki.tuomioja/posts/10155880618032702

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)