Ilja Janitskin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ilja Janitskin ja Johan Bäckman oikeudessa: Vain murto-osa yleisöstä päästettiin saliin

Korkean profiilin oikeudenkäynti pidettiin pienessä istuntosalissa.

MV-lehden perustaja Ilja Janitskinia ja Venäjä-myönteisestä toiminnastaan tunnettua dosentti Johan Bäckmania koskevien syytteiden käsittely aloitettiin keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Kokonaisuudessa on syytettynä myös kolmas henkilö. Oikeudenkäyntiä seuraamaan oli saapunut suuri määrä yleisöä ja kymmeniä median edustajia. Paikalla oli myös useita poliiseja ja median edustajia kuvanneita henkilöitä.

Laajaa julkisuutta saanut oikeusjuttu oli median hämmästykseksi päätetty käsitellä pienessä istuntosalissa. Oikeuden puheenjohtaja päätti myös rajoittaa saliin päästettävän yleisön määrän vain kahteentoista ensimmäisenä sisään ehtineeseen. Juuri ennen oikeudenkäynnin alkua annettu ilmoitus sai aikaan melkoisen mylläkän ja saliin pääsi lopulta tunkemaan vain jokunen toimittaja ja muutama muu yleisön edustaja.

Päätös herätti runsaasti keskustelua salin ulkopuolelle jääneiden parissa. Monet uskoivat, että tarkoituksena oli rajoittaa tietoisesti salin yleisömäärä mahdollisimman pieneksi, että mahdollisilta järjestyshäiriöiltä vältyttäisiin.

Monipäiväinen käsittely aloitettiin Yleisradion toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneita törkeitä kunnianloukkauksia ja vainoamista koskevista syytteistä. Venäjän verkkovaikuttamisoperaatioita tutkinut ja paljastanut toimittaja on mediatietojen mukaan vaatinut MV-lehden taustaväeltä yli 100 000 euron korvauksia.

Ilja Janitskinia syytetään muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksista, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, laittomasta uhkauksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja salassapitorikoksista. Johan Bäckmania syytetään Aroon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta vuosina 2014-2016.

Mediaa ja yleisöä jäi parveilemaan salin ulkopuolelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt