Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n logo Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IL: VTV:ssa hävitettiin poliisitarkastuksen aineistoa

Viraston tarkastustoiminta on nykyisen pääjohtajan aikana ajettu alas.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) esimiehet sensuroivat liikkuvan poliisiin lakkauttamista selvittänyttä raporttia, Iltalehti kertoo. Tarkastuksesta vastannut ylitarkastaja Katri Lammi kertoo asiasta Iltalehdelle.

Raportin ”siivoamisesta” vastasivat nyt VTV:stä virkavapaalla oleva muutosjohtaja Marko Männikkö, joka tuolloin ylijohtajana johti tuloksellisuustarkastusyksikköä sekä nykyinen ”hyvinvoiva ja turvallinen yhteiskunta” -vaikuttavuusalueen johtaja Anna-Liisa Pasanen.

– Liikkuvan poliisin lopettaminen on ollut kohtuullisen poliittinen aihe, ja sen näki, että tästä tulee kriittisiä tuloksia. Lakkauttaminen ei todellakaan parantanut liikennevalvontaa. Se tarkastus harjattiin täysin, Lammi kertoo Iltalehdelle.

Syynä viraston harrastamalle sensuurille Lammin mukaan poliitikkojen ja virkamiesjohdon suututtamisen pelko.

Liikkuvan poliisin lakkauttamisetta selvittäneen raportin aineistoa myös hävitettiin.

– Dokumentaatio täytyy säilyttää kuusi vuotta kertomuksen julkaisun jälkeen. On yksinkertaisesti laitonta määrätä virkamies hävittämään evidenssiä, Lammi sanoo.

Esimiehet poistivat tietyt kohdat raportista, jotta osa aineistosta pystyttiin hävittämään.

– Sitten todettiin, että koska tätä ei ole kertomuksessa, niin sitä koskevat aineistot voidaan tuhota. Ne olivat ihan aitoja havaintoja siitä, että sillä ei ole saatu aikaan mitään säästöjä. Sitä yritettiin kääntää positiiviseksi, Lammi sanoo.

Ylitarkastaja Lammin kirjasi tarkastuksen arviointilomakkeelle, että satoja dokumentteja käsittänyt aineisto tuhotaan.

Tarkastustoiminta ajettu alas

Valtiotalouden tarkastusviraston (VTV) ydintehtävä, tarkastustoiminta, on pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin aikakaudella ajettu alas. VTV:n vuosikertomuksen luvut paljastavat, että tarkastusvirasto käyttää enää vajaan kolmasosan työajastaan varsinaiseen tarkastustoimintaan.

Lisäksi tarkastustoimintaa on muovattu tarkastuskohteiden johdolle mieluisaksi. Tämä on johtanut esimiesten toteuttamaan tarkastusraporttien sensurointiin ja jopa määräyksiin tuhota aineistoa.

Keskeisenä mekanismina on IL:n toteuttamien haastatteluiden mukaan se, että virastossa esimiestehtävät eivät kuulu virkaan. Niistä annetaan erillinen määräys, joka on myös mahdollista peruttaa. Pääjohtaja pystyy siis ylentämään virkamiehiä lähes mielensä mukaan. IL:n haastatteluiden mukaan tämä johtaa itsesensuurin ilmapiiriin.

Ongelmana on myös se, että Yli-Viikari on nostanut raporttien hyväksyjiksi ihmisiä, jolla ei ole tarkastusosaamista. Tarkastelua on pehmennetty, jotta se ei herättäisi politiikkojen tai tarkastuskohteen virkamiesjohdon ärtymystä.

Yli-Viikarin johdolla valtiontalouden tarkastusvirastoa on muovattu jonkinlaiseksi ”ajatuspajaksi” ja alkuperäinen tehtävä verorahojen laillisesta käytöstä on jäänyt sivummalle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt