Kasviksia ei verotettaisi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

IL: Uutta ruokaveroa esitetään, ministeri kannattaa

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan terveysveron edistäminen on tärkeää.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo Iltalehdelle kannattavansa esitystä uudesta elintarvikkeisiin kohdistuvasta terveysperusteisesta valmisteverosta.

– Vasemmistoliitto näkee terveysveron edistämisen tärkeänä. Mielestäni myös SOSTE:n ehdotusta tulee tarkastella osana selvitystä, Pekonen sanoo.

Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE on esittänyt veroa, joka riippuisi tuotteen sisällöstä. Terveysveromallissa veron piiriin kuuluvat käytännössä kaikki tuotteet. Kaikista elintarvikkeista ei kuitenkaan makseta veroa, vaan verovelvollisuus riippuu tuotteen ravintoainepitoisuuksista. Kasvikset, hedelmät ja vihannekset ovat verottomia. Veroa perittäisiin tuotteen sisältämän suolan, sokerin ja tyydyttyneen rasvan perusteella. Veroluokat on ehdotuksessa sidottu Sydänmerkki-kriteeristöön.

SOSTE kertoo veromallistaan tiivistetysti tämän linkin takana.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa todetaan, että hallitus selvittää mahdollisuuden ottaa käyttöön esimerkiksi sokeriin kohdistuva kansanterveyttä edistävä vero.

IL:n haastattelemat asiantuntijat näkevät veromallissa ongelmia. Valtiovarainministeriön vero-osaston valmisteverotusyksikön päällikkö Merja Sandell muistuttaa, että kaikki veroperusteet pitäisi kirjoittaa verolakiin ja luetella siinä kaikki mahdolliset tuotteet verotaulukkoihin, mitä missäkin ryhmässä verotetaan ja millä perusteella.

– Elintarvikkeiden laaja kirjo ja jatkuva tuotekehittely huomioon ottaen verolaista tulisi massiivinen.

Hän huomauttaa myös esimerkiksi irtomyyntituotteista. Niissä ei ole ainesosamerkintöjä.

– Hallinnollinen taakka olisi aika suuri, Sandell sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt