X
SULJE MAINOS
Läheisriippuvaisella on pakko pitää kiinni toisesta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

IL: Toisesta huolehtiminen voi olla myös sairaalloista

Läheisriippuvuuteen voi liittyä manipulaatiota ja liian pitkälle vietyä hoivaviettiä.

Iltalehden haastatteleman psykoterapeutti Ville Merisen mukaan läheisriippuvuus ymmärretään usein väärin syväksi kiintymykseksi. Ilmiöllä on myös pimeä puoli.

Alkoholistin puoliso usein toivoo tai uskottelee toivovansa, että puoliso lopettaisi, mutta järjestää alkoholia puolisolleen. Myötävaikuttaja ylläpitää kehää, jossa pystyy ohjaamaan puolisonsa käytöstä ja hyötyy henkisesti siitä, että kokee kannustavansa raitistumaan. Läheisriippuvainen ei pysty sanomaan lähtevänsä, jos pullon korkki ei mene kiinni.

Tällöin läheisriippuvainen ei välttämättä aidosti edes halua puolison lopettavan juomisen. Merisen mukaan läheisriippuvainen etsii usein addiktoituneen henkilön, joka voi olla huomiota kaipaava narsisti.

– Läheisriippuvaisella on pakottava tarve löytää hoidettava ihminen. Se on addiktio siinä missä alkoholismikin, psykoterapeutti Ville Merinen sanoo IL:lle.

Hänen mukaansa läheisriippuvuuden voi tunnistaa eri merkeistä. Sellaisia ovat pakonomainen tarve toiseen ihmiseen ja hänen asioistaan huolehtimiseen sekä tarve parantaa toinen ihminen.

Riippuvainen voi olla kiinnostuneempi kumppanin elämästä kuin omastaan ja hän seuraa jatkuvasti riippuvuuden kohteen tunnetilaa. Tyypillistä on, että hän kokee itse olonsa ahdistuneeksi ja avuttomaksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt