Koronaviruksen testausta Ranskassa. LEHTIKUVA / AFP Loic Venance

IL: Testi kertoo sairastitko koronan, professori näkee ongelman

Suomessa on sunnitteilla vasta-ainetesti koronavirusinfektion toteamiseen.

Suomessa on mahdollisesti saatavissa pääsiäisen jälkeen vasta-ainetesti, jolla voi selvittää, onko jo sairastanut koronaviruksen, uutisoi Iltalehti. Testiä kehittävät yhdessä Terveystalo ja SYNLAB.

Vasta-ainetestillä etsitään verestä vasta-aineita, jotka kertovat virustaudin sairastamisesta. Testin voi tehdä henkilöiltä, joilla taudin oireita on ollut jo pidempään tai heiltä, jotka ovat siitä jo parantuneet. Testin luotettavuus on korkea: yli 95 prosenttia ja sen hinta noin sata euroa.

Vasta-ainetestin tuominen markkinoilla ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta. Jälkitoimet ovat nimittäin kysymysmerkki.

–Kyse on yleisvaarallisesta tartuntataudista, josta pitää aina tehdä ilmoitus viranomaisille. Jälkitoimia ja jäljitystä eivät testin markkinoijat ole vielä yhtään miettineet, kommentoi Lasse Lehtonen Iltalehden uutista Twitterissä.

Lehtonen on terveysoikeuden professori Helsingin yliopistossa sekä HUS:n diagnostiikkapalveluiden johtaja.

Myös viruksen toteamiseksi aikaisessa vaiheessa kehitetään parhaillaan pikatestiä Suomessa Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sekä Helsingin yliopiston rokotetutkimuskeskuksen toimesta.

Pikatestin kehittämisessä tähdätään syksylle, jolloin koronaviruksen mahdollisen toisen aallon on ennustettu iskevän Suomeen.

– Johtoajatuksena on tehdä testi, jolla voidaan testata ihmisiä laajasti, halvalla ja nopeasti. Testaushan on nyt pullonkaula, tutkimusalueen johtaja Jussi Paakkari VTT:ltä toteaa Iltalehdelle.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt