Tutkimuksessa allyylisulfidilla todettiin olevan vaikutusta sekä lähi- että kaukomuistiin. KUVA: Jacqueline Macou

IL: Tämä ruoka voi vähentää muistisairauksia

Valkosipulin sisältämä allyylisulfidi voi ehkäistä muistisairauksien syntymistä.

Raaka valkosipulin syöminen voi auttaa ehkäisemään ikääntymisestä johtuvaa muistinmenetystä, kertoo Iltalehti.

Louisvillen yliopiston tutkimuksen mukaan valkosipulin muistisairauksia ehkäisevä vaikutus perustuu sen sisältämään allyylisulfidiin, jolla tiedetään olevan muitakin terveysvaikutuksia ihmisen suolistobakteereihin.

Tutkimus toteutettiin eri-ikäisillä hiirillä, joille annettiin valkosipulin sisältämää allyylisulfidia. Tutkimuksen perusteella allyylisulfidi vaikutti eniten kaksivuotiaiden hiiren kehon toimintoihin, joita voidaan verrata 56-69-vuotiaan ihmisen kehon toimintoihin. Juuri varttuneemmalla iällä allyylisulfidi vaikutti hiirten muistiin eniten.

Tutkijatiimin johtajan Jyotirmaya Beheran mukaan valkosipulin suositteleminen osaksi ruokavaliota voisi mahdollisesti osaltaan auttaa pitämään yllä suoliston terveyttä, joka vaikuttaa myös ihmisen kognitiivisiin kykyihin.

Tutkimusryhmä aikoo tulevaisuudessa selvittää valkosipulin sisältämän allyylisulfidin yhteyttä Alzheimerin ja Parkinsonin taudin lääkitsemiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt