Riihimäen vankila. LEHTIKUVA / JAAKKO AVIKAINEN

IL: Suomen ja Viron ero johti tarkoitettua pidempään tuomioon

Virolaismies tuomittiin Suomessa, mutta hän suorittaa vankeusrangaistustaan Virossa.

Suomessa tuomittu, mutta pääosin Virossa vankeusrangaistustaan suorittava virolaismies joutuu Suomen ja Viron oikeuskäytäntöjen erojen vuoksi istumaan tuomiotaan kolme vuotta tarkoitettua pidempään, Iltalehti uutisoi.

Rikoksensa Suomessa tehneen miehen oikeudenkäynti tapahtui Suomessa sillä ehdolla, että vanki luovutettaisiin suorittamaan rangaistustaan Viroon. Mies tuomittiin useista törkeistä huumausainerikkomuksista 12 vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 2013. Hän istui tuomiotaan ensin Riihimäen vankilassa Suomessa ja siirrettiin Tarttoon, Viroon loppukesällä 2015.

Suomen Rikosseuraamuslaitos lähetti Viroon vuonna 2014 kirjeen, jossa selvitettiin, että tuomitun pitäisi päästä ehdonalaiseen vuoden 2019 keväällä ja että tämän tuomio olisi suoritettu kokonaan keväällä 2025.

Kirjeessä huomattiin kuitenkin virhe vuonna 2019. Siinä ei ollut huomioitu, että vankeuden päättymispäivä olisi todellisuudessa kolme vuotta merkittyä aiemmin, vuoden 2022 keväällä, kolme vuotta ehdonalaisen alkamisen jälkeen.

Uusi kirje lähetettiin, mutta sitä ei otettu huomioon. Vanki sai asiasta tiedon ja yritti lyhentää tuomiotaan, mutta se hylättiin. Tarton maaoikeuden mukaan kirjeellä olisi vaikutusta vain, jos vanki suorittaisi tuomiotaan Suomessa.

– Suomessa hänet pantaisiin ehdonalaiseen kolmeksi vuodeksi ja hänen rangaistuksensa katsottaisiin täydellisesti suoritetuksi vuoden 2022 keväällä. Vanki luovutettiin kuitenkin Viroon, jossa sovelletaan vain ja ainoastaan virolaista oikeuskäytäntöä, Tarton oikeuden päätöslauselmassa kirjoitetaan Iltalehden mukaan.

Virossa tuomiot istutaan kokonaan, eikä ehdonalaisia käytännössä juuri ole.

– Viron viranomaisilla siis on yksin toimivalta päättää täytäntöönpanomenettelyistä ja määrätä kaikista niihin liittyvistä toimenpiteistä ja myös ehdonalaiseen vapauteen päästämisen perusteista, Johtava lakimies Heli Tamminen Risen keskushallintoyksiköstä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt