X
SULJE MAINOS
PfizerBioNTechin rokotetta valmistellaan pistettäväksi. LEHTIKUVA/AFP Denis Charlet

IL: Rokotepakko olisi mahdollinen mutta poliittisesti vaikea

Pakko ei ole oikeusoppineiden näkökulmasta poissuljettu skenaario.

Välttämättömyyden ja poliittisen keskustelun näkökulmasta asia on mutkikkaampi, katsovat oikeusoppineet Iltalehdessä.

Valtiosääntösääntöasiantuntija ja oikeustieteen tutkija Pauli Rautiainen huomauttaa tartuntatautilaissa on jo rokotevelvoitteeseen liittyvä pykälä.

Kyseisen pykälän nojalla ”valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää järjestettäväksi pakollinen rokotus, jos kattava rokottaminen on välttämätöntä väestön tai sen osan hengelle ja terveydelle vakavaa vahinkoa aiheuttavan yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi”.

Rautiaisen mukaan pykälän soveltamiseen vaadittaisiin poliittista tahtotilaa valtioneuvostolta.

– Juristin silmin katsottuna on yllättävää, ettei poliittista keskustelua ole käyty. Tästä voidaan päätellä, että asia on vaikea poliittisesti, eikä niinkään juridisesti.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen toteaa Iltalehdelle, että tartuntatautilain pakkorokotusta koskevaa pykälää tuskin sovellettaisiin kevyin perustein.

– Esitöiden valossa säännöksen käytön kynnykset ovat verrattain korkealla. Siinä on ajateltu tilannetta, jossa Suomessa levitettäisiin esimerkiksi bioterrori-iskun yhteydessä vaikkapa isorokkoa.

Ojasen näkemyksen mukaan pakkorokotuksista pitäisi käydä avointa keskustelua, mutta ei silti suoralta kädeltä liputa niiden puolesta ensisijaisena toimenpiteenä.

Terveysoikeuden professori, HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei usko, että Suomessa siirrytään pakkorokotuksiin. Myös hänen mukaansa asia on varsin selkeä juridisesti, mutta Lehtonen itse pitää skenaariota hyvin epätodennäköisenä.

– Pakko voisi tulla kyseeseen lähinnä äärimmäisessä kriisitilanteessa, kuten bioterrorismin yhteydessä. Tuskinpa sitä kukaan vakavissaan suunnittelee koronan osalta, hän arvioi.

LUE MYÖS:
Professori: Yhteiskunta on rokottamattomien panttivankina

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt