X
SULJE MAINOS
Helsingin käräjäoikeuden kyltti Ruoholahdessa. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

IL: Rahapula uhkaa pidentää tuomioistuinten käsittelyaikoja

Hallitus ei ole kohentamassa riittämättömänä pidettyä perusrahoituksen tasoa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihen päätösten pelätään heijastuvan tuomioistuinten toimintaan.

Riihessä poliisille lisättiin 10,6 miljoonaa euroa, vaikka nykytoiminnan turvaamisen oli arvioitu edellyttävän 40 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Vielä suurempia huolia on esitetty oikeuslaitoksen riittämättömästä perusrahoituksesta.

Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola kertoo Iltalehdelle pitävänsä tilannetta vakavana, sillä oikeudenkäyntien ja asioiden käsittelyajat tulevat pitenemään.

– Olemme itse todenneet, että tarvitsemme pyytämämme resurssit, koska käsittelyajat ja oikeudenkäyntien kestot ovat jo nyt huolestuttavan pitkiä ja niitä on hallitusohjelmankin perusteella pitänyt lyhentää. Mutta tämän budjettiriihen perusteella se ei tule olemaan mahdollista, Jaakkola sanoo.

Hänen mukaansa tilanne voi heikentää kansalaisten oikeusturvaa, jos oikeutta ei saa kohtuullisessa ajassa. Tuomioistuimet eivät voi käytännössä hakea suuria säästöjä esimerkiksi laitteista tai muusta kalustosta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että viime kädessä säästöä voidaan saada vain henkilöstöresurssien vähentämisestä, mistä ei taas ole yhtään varaa vähentää. Eli aika pattitilanteessa ollaan, Riku Jaakkola jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt