Kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä Helsingissä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

IL: Pieni alue pitää sote-uudistusta panttivankina

Keskustan kerrotaan ilmoittaneen SDP:lle, että se ei hevillä asiassa taivu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden ja maakuntien uudistusta koskeviin lakiesityksiin sisältyy Iltalehden mukaan ratkaisematon ongelma.

Uudistusta koskevat lakiluonnokset ovat lähdössä lausuntokierrokselle ilmeisesti jo ennen juhannusta. Hallitus tähtää siihen, että lakiesitykset annettaisiin eduskunnan käsiteltäväksi joulukuussa.

Ongelmana on Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri, joka tavoittelee siirtyvänsä osaksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä. Sosteri on noin 40 000 asukkaan alue, joka koostuu Savonlinnasta, Rantasalmesta, Sulkavasta ja Enonkoskesta.

Asukasmäärältään pieni alue pitää panttivankinaan koko sote-uudistusta. Jos ongelmaa ei ratkaista, se saattaa IL:n mukaan johtaa koko sote-uudistuksen viivästymiseen, pahimmillaan jopa kaatumiseen.

Sosterin alueen muodostavat kunnat haluavat mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin ja sote-maakuntaan, jonka moottorina toimii Kuopion yliopistollinen sairaala. Tämä johtuu siitä, että Savonlinna naapurikuntineen ei halua jakaa sote-resursseja Etelä-Savon toisen keskussairaalapaikkakunnan Mikkelin kanssa.

Nimetön hallituslähde arvioi IL:lle, että sote kaatuu ennen kuin Savonlinna menee Mikkelin kanssa kimppaan.

Keskustan eduskuntaryhmä on käsitellyt syntynyttä ongelmaa kahdesti kuluneen kevään aikana. Molemmilla kerroilla ryhmä on yksimielisesti ollut sitä mieltä, että Sosterin alueen eli Itä-Savon pitää pysyä Etelä-Savon maakunnassa.

Lausuntokierrokselle lähtevässä hallituksen lakiluonnoksessa Etelä-Savon maakunnan ja Pohjois-Savon maakunnan osalta kuntajako on auki. Tämä on sovittu hallituspuolueiden neuvottelussa.

Keskustalaisten kerrotaan manaavan, että sen paremmin keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kuin myöskään pääministeri Sanna Marin (sd.) eivät ole halunneet tai pystyneet vaikuttamaan kysymykseen.

Keskusta on joka tapauksessa IL:n mukaan ilmoittanut SDP:lle, että se ei hevillä asiassa taivu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt