Verkkouutiset

IL: Petteri Orpo suosituin pääministeriksi, Jussi Halla-aho kintereillä

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön mukaan Suomeen on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa karvalakkikapina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansalaisten suosikkeja pääministeriksi olisivat tällä hetkellä kokoomuksen Petteri Orpo (18 prosenttia) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho (17 prosenttia).

Istuvan pääministerin Antti Rinteen (sd.) kannatus jäi 12 prosenttiin, kertoo Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Iltalehdessä.

Taloustutkimus teki lokakuun lopulla omaan käyttöönsä taustatutkimuksen, jossa kysyttiin tuhannelta äänestysikäiseltä suomalaiselta: ”Jos Suomeen muodostettaisiin nyt uusi hallitus, kuka seuraavista puolueiden puheenjohtajista olisi mielestäsi paras henkilö Suomen pääministeriksi?”

Vaihtoehtoina olivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Miesten keskuudessa perussuomalaisten Jussi Halla-aho on 24 prosentillaan ylivoimaisesti suosituin pääministeriehdokas, mutta naisista häntä kannattaa vain yhdeksän prosenttia. Halla-aho on kuitenkin 35–49-vuotiaiden keskuudessa selvästi suosituin pääministeriehdokas.

– Perussuomalaisten nousua valtaan on hillinnyt tähän mennessä se, että puolue herättää edelleen vastustusta etenkin naisten ja korkeasti koulutettujen äänestäjien keskuudessa. Tämäkin on muuttumassa, ja entistä harvempi pitää perussuomalaisia ei-toivottavana hallituspuolueena, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kirjoittaa Iltalehdessä.

Bensiini kortille -avaukset lisäävät keskiluokan epävarmuutta

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö on huolissaan siitä, että ”kaikessa hiljaisuudessa Suomeen on syntynyt karvalakkikapina”.

– Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt viime aikoina, ja pelko työpaikan menettämisestä on kasvanut. Samaan aikaan bensiini kortille -tyyppiset avaukset lisäävät keskiluokan epävarmuutta, Rahkonen luonnehtii.

Protestipuolueena kannatuksensa luonut perussuomalaiset vahvistaa kärkiasemiaan. Jos poliittisia vaikutuskanavia ei koeta riittäviksi, kansalaisten tyytymättömyys saattaa purkautua jopa Ranskan keltaliivien kaltaisena karvalakkikapinana, Rahkonen ounastelee.

– Suomalaista yhteiskuntaa ei uhkaa Putin eikä pakolaisaalto; maahanmuutto- ja venäläisvastaisuus johtuvat pitkälti siitä, että on tarvetta löytää jokin syntipukki arkielämän vaikeutumisesta kumpuavalle ahdistukselle. Suurin uhkamme tulee sisältä päin, eriarvoistumisen ja keskinäisen luottamuksen rapautumisesta, Rahkonen kirjoittaa.

Erityisesti 35–49-vuotiaiden ikäryhmässä nähdään pelkojen lisääntyminen.

– Tämähän on se ikäryhmä, jolla on yleensä eniten vastuita kannettavanaan, lapset huollettavana ja kenties iso asuntolaina – ylipäänsä paljon menetettävää.

Rahkosen mukaan oireellista on, että perussuomalaisten puheenjohtaja hätyyttelee jo tosissaan pääministerin paikkaa.

– Yhä kasvavan joukon näkökulmasta perussuomalaiset on viimeinen tuki ja turva sille, että suomalainen elämäntapa voi jatkua suunnilleen samalla tavalla kuin tähänkin asti, Rahkonen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)