Tutkijat ovat suositelleet vahvasti maskien käyttöä ja laajamittaista testausta oireettomien tartuttajien tunnistamiseksi. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

IL: Pakkomaskit voivat tulla kalliiksi

Kappalehinta kertakäyttöisissäkin suojaimissa voi nyt olla jopa euroissa.

Kysyntä kasvomaskeille on lisääntynyt valtavasti, ja jo kymmenet suomalaiset yritykset ovat alkaneet valmistaa maskeja.

Iltalehden keräämien tietojen mukaan kasvomaskien hinnat vaihtelevat valmistajan mukaan.

Kertakäyttöisen maskin hinta päivittäistavarakaupassa on noin euron verran. Kauppayhtiö Keskon lisäksi maskeja markkinoille tuo S-ryhmä. Yliopiston apteekin sivuilta selviää, että apteekista halvimmillaan kertakäyttöisen maskin saa noin eurolla.

Maailmanlaajuisen kysynnän vuoksi kappalehinta kertakäyttöisissäkin suojaimissa voi nyt olla jopa euroissa, kun se tavallisesti pyörii senteissä.

Kasvomaskien hinnat sen sijaan vaihtelevat muutamasta eurosta useampaan kymmeneen euroon.

Iltalehti laski arvion siitä, kuinka paljon suomalainen perhe käyttäisi rahaa maskeihin. Arvio perustuu kalleimpaan yksittäiseen maskiin ja halvimpaan yksittäiseen maskiin. Laskelmassa perhe ostaisi henkilöä kohden kolme maskia kerrallaan.

Perheiden keskikoko on Suomessa 2,75. Tämän kokoisessa perheessä halvimmillaan kolme maskia koko perheelle maksaisi 57,75 euroa. Kalleimmillaan perhe pulittaisi 285,45 euroa kasvomaskeista.

Hyväntekeväisyysyhdistys Hope ry:n toiminnanjohtajan Eveliina Hostilan mielestä mainitut summat ovat vähävaraiselle perheelle kuluerä, joka on joko kohtuuton tai aiheuttaa suuren loven jo valmiiksi niukkaan budjettiin.

Hänen mukaansa julkisen sektorin pitäisi tukea perheitä maskihankinnoissa.

– Yhdenkään lapsen koulu- tai vapaa-ajan kulkeminen ei saa olla kiinni siitä, onko perheellä varaa ostaa maskeja. Eikä voi olla niin, että vähävaraisuus altistaa suuremmalle terveysriskille tässäkin asiassa, sanoo Hostila Iltalehdelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt