Eduskunnan entinen puhemies Paavo Lipponen ja kirjailija Veijo Baltzar jälkimmäisen kirjan Sodassa ja rakkaudessa julkistustilaisuudessa syyskuussa 2008. LEHTIKUVA / OLLI HÄKÄMIES

IL: Paavo Lipponen suositteli Veijo Baltzarille arvonimeä

Entinen pääministeri kannatti professorin arvonimen myöntämistä rikoksista tuomitulle kirjailijalle.

Presidentti Tarja Halonen (sd.) myönsi kirjailija Veijo Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Baltzar on vangittu todennäköisin syin epäiltynä muun muassa törkeästä ihmiskaupasta.

Valtioneuvoston kanslian Iltalehdelle toimittamien tietojen mukaan Baltzarille haettiin alun perin professorin arvonimeä.

Hakijoina olivat Opetushallituksen alaisen romaniväestön koulutusryhmän johtoryhmän varapuheenjohtaja Taito Lehmusto ja erityisasiantuntija Eine Lillberg. Osallisena oli myös 36-vuotias demaritaustainen nainen, jota epäillään Baltzarin tavoin törkeästä ihmiskaupasta.

Ensimmäisenä suosittelijana toimi entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.), joka on ollut Baltzarin näkyvimpiä tukijoita vuosien varrella.

– Olen tutustunut arvonimihakemukseen ja niihin perusteisiin, joilla arvonimeä haetaan. Kannatan Professorin arvonimen myöntämistä kirjailija Veijo Baltzarille, Lipponen sanoi omassa lausunnossaan vuonna 2010.

Professorin arvonimeä kannattivat myös Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ja Suomen Kirjailijaliitto.

Arvonimilautakunta ei kuitenkaan puoltanut Baltzarille haettua professorin arvonimeä, vaan ehdotti tilalle kulttuurineuvoksen arvonimeä, minkä Baltzar hyväksyi.

Tuomiot oli poistettu rikosrekisteristä

Baltzar antoi valtioneuvoston kanslialle luvan hankkia itseään koskevia tietoja poliisilta, Verohallinnolta, silloiselta lääninhallitukselta ja muilta tarpeellisilta viranomaisilta.

Baltzar tuomittiin vuonna 1999 virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen. Hän houkutteli Teatterikorkeakoulussa työskennellessään nuoria naisia kanssaan matkalle lupaillen heille paikkaa kansainvälisen näyttelijäntyön kurssilla.

Vuonna 2005 Baltzar tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeän petoksen yrityksestä. Baltzar oli liioitellut vakuutusyhtiölle tulipalossa tuhoutuneen omaisuutensa arvoa ja ilmoitti palaneeksi myös sellaisia tavaroita, joita ei tulipalossa tuhoutuneessa talossa ollut. Hovioikeus korotti Baltzarin tuomiota yhdeksästä kuukaudesta vuoteen.

Ehdottomasta tai ehdollisesta vankeusrangaistuksesta tulee merkintä rikosrekisteriin. Jos tuomio on alle kaksi vuotta ehdollista vankeutta, merkintä poistetaan viiden vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antopäivästä.

Turun hovioikeus antoi tuomionsa joulukuussa 2005, joten Baltzarin rikosrekisterimerkintä poistui vuoden 2010 lopussa. Arvonimihakemus on allekirjoitettu marraskuussa 2009 ja suosittelijat antoivat omat lausuntonsa vuoden 2010 aikana. Kulttuurineuvoksen arvonimi myönnettiin Baltzarille 2. joulukuuta 2011.

Arvonimiasetuksen mukaan arvonimen saajan tulee olla hyvämaineinen ja nuhteeton. Arvonimen haltija voi menettää arvonimen, jos hänet tuomitaan yli yhden vuoden vankeusrangaistukseen.

Baltzar saattaa menettää kulttuurineuvoksen arvonimensä, jos hänet tuomitaan rikoksista, joista häntä nyt todennäköisin syin epäillään.

KORJAUS 28.11.2019 kello 8.56: Lisätty juttuun hakemuksen allekirjoitusaika ja lausunnon antamisajankohta sekä muutettu ingressin ”vangittuna olevalle” ”rikoksista tuomitulle”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt