X
SULJE MAINOS
Osalla ihmisistä on "mielen supervoima". LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IL: Oletko sosiaalisesti älykkäämpi kuin muut ihmiset?

Oma kokemus on aina vuorovaikutuksessa sosiaalisen tilanteen kanssa.

Terveystalossa vastaanottoa pitävä psykologi ja psykoterapeutti Mikael Saarinen kertoo Iltalehdelle, että sosiaalisesti älykkäitä ihmisiä yhdistävät lähtökohtaisesti samat asiat.

Sosiaalisesti älykäs ihminen ymmärtää Saarisen mukaan osaamisen ”kolmiulotteisuuden” – fyysisen ja psykologisen kokemuksen sekä tilanteen itsessään.

Fyysinen kokemus vaikuttaa esimerkiksi ihmisen ollessa kiihtynyt. Muiden lukeminen olla hankalaa, jos kiihtymyksen antaa sumentaa perspektiiviä.

Psykologiseen ulottuvuuteen vaikuttavat ihmisen aiemmat henkiset kokemukset ja lukot. Esimerkiksi muihin epäilevästi suhtautuva voi olla sosiaalisesti tarpeettoman varautunut.

Kolmas sosiaaliseen älykkyyden mittari on eri tilanteiden tunnelman ymmärtäminen ja tunnistaminen. Esimerkiksi työhaastattelussa ja kaverin kanssa kahvilla käyttäydytään pääasiassa eri tavalla.

Saarisen mukaan tilanne kytkeytyy näin ollen aina henkilön omaan henkilökohtaiseen kokemukseen, luoden uniikin vuorovaikutussuhteen. Sosiaalisessa älykkyydessä ei hänen mukaansa ole kyse kuitenkaan ”luontaisesta älykkyydestä”, vaan opituista asioista.

On myös tärkeää olla kiinnostunut muista ihmisistä.

– Pärjääminen vaatii vain halun mennä peilin eteen ja tehdä muutoksia, Saarinen sanoo IL:lle.

Mikael Saarisen mukaan ulospäin suuntautuneet, sanavalmiit ja sosiaaliset mielletään yhteiskunnassa ”kukkulan kuninkaina”, koska he usein jyräävät muut persoonallisuustyypit. Esimerkiksi myyntitöihin haetaan pääasiassa vain hyvin samankaltaisia ihmisiä.

Tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä osaamisen tai älykkyyden kanssa.

– Ikään kuin se korostuu, kuka on kukkulan kuningas. Samaan aikaan kuitenkin puhutaan, että menestystiimi koostuu erilaisista ihmisistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt