Verkkouutiset

Aivot luovat meille öisin hallusinaatioita. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IL: Nämä ovat 11 yleisintä painajaista

Joka toinen aikuinen näkee ainakin yhden pahan unen kuukaudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston psykologian laitoksen dosentin Katja Vallin mukaan mikään kauhuelokuva ei vedä vertoja sille, mihin omat aivomme pystyvät. Hänen mukaansa ehkä 3–5 prosenttia suomalaisista näkee painajaisia vähintään viikoittain, ja satunnaisesti painajaisia näkevät kaikki.

Iltalehden haastatteleman Vallin mukaan painajaiset ovat naisilla hieman yleisempiä. Ne ovat normaali psykologinen reaktio.

– Aivomme ovat todella taitavia luomaan hallusinaation, joka simuloi kokemuksen kaikkia aspekteja, vaikka kokemuksella ei olisi vastinetta kehollisissa tuntemuksissa tai fyysisessä ympäristössä, Valli sanoo IL:lle.

– Painajaiset edesauttavat traumasta toipumista ja vastoinkäymisiin sopeutumista. Unet ovat meille yöllisiä psykoterapeutteja, jotka auttavat sopeutumaan elämän ikävyyksiin, huolenaiheisiin ja murheisiin.

Psykologian tohtorin ja unitutkijan Nils Sandmanin mukaan aivot käsittelevät yön aikana uhkaavilta tuntuvia asioita. On ehkä koettu pelottavia asioita tai on kova stressi.

– Tällaisissa tilanteissa painajaisia nähdään tavallista enemmän ja painajaiset ovat myös yleisiä ihmisillä, jotka kärsivät esimerkiksi masennuksesta. Silloin tällöin kaikki kuitenkin näkevät painajaisia myös ilman mitään ilmiselvää syytä.

Teoria on, että painajaisissa ihminen työstää pelottavia muistojaan, jotta niiden kanssa on helpompi tulla toimeen hereillä. Ihminen simuloi pelkäämiään asioita. Toinen teoria on, että painajaiset harjoittavat meitä valveillaoloa varten. Kolmas vaihtoehto on, että aivot vain ”järjestelevät” muistoja.

Tutkimusten mukaan tyypillisimmät painajaisten aiheet tai teemat ovat:

1. Putoaminen
2. Hampaiden putoaminen
3. Alastomuus
4. Fobiat
5. Jahdattuna olo
6. Petturuus
7. Hirviöt
8. Maailmanloppu
9. Tukehtuminen
10. Traumat
11. Kuolema

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)