X
SULJE MAINOS
Aivot voivat tulkita negatiiviset sosiaaliset tilanteet esimerkiksi ryhmissä yhtä vahvoina kuin fyysisen kivun. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

IL: Näitä asioita aivosi tarkkailevat toisista ihmisistä

Hengitykseen keskittyminen on tärkeä vinkki tilanteisiin, jossa olet ahdistunut tai kiihtynyt.

Iltalehti kertoo tavoista oppia tuntemaan paremmin aivojen alkukantaisia viestejä. Se auttaa ymmärtämään paremmin itseä ja muita ihmisiä.

Aivojen uhkaviestit voi opetella kääntämään myönteisiksi. Neurojohtamiseen luodun SCARF-mallin avulla voidaan ymmärtää käyttäytymistä ja tunteita.

SCARF kuvaa ihmisen sosiaalista käyttäytymistä. Sen takana on ajatus siitä, että selviytymisvaisto ohjaa tunteitamme ja ajatuksiamme.

– Ihminen tarkkailee ympäristöään alitajuntaisesti taukoamatta: muiden ihmisten eleitä, kehonkieltä, ilmeitä. Näin voidaan mahdollisimman nopeasti tulkita, onko toinen ihminen vihollinen vai ei sekä sitä, onko tilanne uhkaava, neurojohtamisen ruotsalaisasiantuntija Eva Hamboldt kertoo Iltalehdelle.

Aivojen on ollut pakko kehittyä herkäksi uhille. Ihminen tarkkailee SCARF-mallin mukaan seuraavia asioita:

* Status, asema. Mikä on ryhmässä suhteeni toisiin ihmisiin?
* Varmuus, ennustettavuus. Olenko epävarmuudessa, joka voi heikentää suorituskykyä ja muistia.
* Autonomia, hallinnan tunne. Voinko vaikuttaa asioihin?
* Yhteenkuuluvuus. Jäänkö ulkopuolelle?
* Oikeudenmukainen kohtelu.

Vaikeassa sosiaalisessa tilanteessa Hamboldt kehottaa keskittymään hengittämiseen syvästi, jotta voi rauhoittua. Kun hengitys alkaa tasaantua, voi miettiä tilannetta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt